lauantai 11. kesäkuuta 2011

Venäjän lapsipolitiikkaa

Venäjällä oli taannoin demografinen kriisi. Heitä kuoli 1990-luvun lopulla vuodessa n. 800 000 ihmistä enemmän kuin syntyi, ja maan väkiluku laski n. 10 miljoonalla ihmisellä 1991-2010. Nyt syntyvyys on lähtenyt jälleen nousuun, lähinnä elintason kohoamisen ja turvallisuuden lisääntymisen ansiosta, ja väkiluvun lasku on pysähtynyt. Ehkä tällaiset mainostaulut, joissa ihannoidaan vähintään kolmilapsista perhettä, ovat siihen suuntaan myös auttaneet. Harvassa kolmilapsiset perheet ovat, 1 tai 2 lasta on normaali määrä, jos lapsi yleensä hankitaan, mutta joka tapauksessa väkiluvun romahtaminen vaikuttaa nykyään pysähtyneen.


Se lapsiteema näkyi tavallisissakin mainoksissa. Tässä joku kuuluisuus ... saattoi olla tenniksen pelaaja tai jotain ... mainostaa kivennäisvettä. Kivennäisveden juominen viittaa terveelliseen elämään, ja T-paitaan painettu lapsi viitannee terveellisen elämän hyötyihin.

Alikulkukäytävissä yms paikoissa saattoi nähdä nationalistien iskulauseita. Tässä ei olla kuitenkaan rasismin asialla, vaan kehotetaan olemaan ryyppäämättä. Viina ja sen kylkiäiset oli lasten vähyyden lisäksi toinen syy, joka harvensi venäläisten määrää.

Terveellistä elämää ja lasten tuotantoa. Tälläkin suunnalla yritetään nostaa maata yhä tukevammin jaloilleen. Vielä ne kuitenkin sitä votkaansa kohtalaisen paljon juo.

Ei kommentteja: