sunnuntai 29. toukokuuta 2011

Shanghai 上海

Pitkästä aikaa paikassa, missä sekä pääsee verkkoon omalla koneellaan, että pääsee myös Bloggeriin. Mutta ei kai haittaa jos päiväkirjaansa täyttää vähän myöhässä.

Shanghai .... Shanghai ... sitä paikkaa on vähän vaikea kuvailla, koska selkeitä muistikuvia ei ole muualla kuin kamerassa. Päivät siellä olivat pitkälti istumista paikoillaan ruuhkassa taksikuskin pään takana. Niin öisin ...

... kuin päivisinkin. Autoja on paljon, ne ovat uusia ja kiiltäviä, kertovat paikan äkkiä nousseesta vauraudesta, mutta niitä on paljon. Uusia myydään koko ajan nopeaan tahtiin.

Shanghaissa elämä oli juoksemista samaan tahtiin kuin paikallisetkin, koko ajan jotain tehden. Työt oli kohteliasta diplomatiaa, jossa kuuli päivästä toiseen samat viralliset jutut, joiden päätteeksi oli lähdettävä viralliselle banketille. Isännille se tarjosi tilaisuuden mässätä ja ryypätä oman instituuttinsa laskuun. Vieraalle se kävi kovin raskaaksi, kun niitä oli kaksi päivässä, isäntien tilatessa mitä heitä huvitti ja mättäessä sitä vieraan lasiin ja lautaselle, usuttaen koko ajan syömään ja juomaan. Kerta viikkoon se menisi hyvin, tällaiseen tahtiin se ei ollut nautintoa.
Kyllä Shanghai nätti on, etenkin öisin kun helle on hellittänyt ja on päässyt isännistä eroon; voi kävellä aivan hitaasti ja rauhallisesti. Ostoskadut on koristeltu, vaikkei mikään joulu olekaan ... tai sitten rikkaalle shanghailaiselle on ainainen joulu ... paljon rahaa ja halvat hinnat ...
Bund 外滩 on nätti sekin, ja näköala sieltä Pudongin 浦东 puolelle, yöllä etenkin. Tämä ei jää enää jälkeen Hong Kongista millään muotoa.
Meni Shanghaissa minne tahansa ... ainakin sinne minne minä menin ... tulee vastaan korkeaa taloa, loputtomiin. Siistejä uusia kiiltäviä alueita, missä ei heitetä roskia kadulle. Koko kaupunki on jo pitkälti rakennettu uusiksi, ja mitä ei vielä olla ehditty, ollaan tekemässä.
Näissä paikoissa on siistiä ja huoliteltua.
Rakennustyömaa seuraa rakennustyömaata. Ruuhkien ja korkeiden talojen jälkeen rakennustyömaat olivat kolmas mieleenpainuva piirre Shanghaista. Rakentajat tulee lännestä, Kiinan köyhemmistä maakunnista. Töitä tehdään tarvittaessa ympäri vuorokauden; vasarointia voi kuulla aamuyöstäkin mihin aikaan tahansa. Hotellimme oli yhden rakennustyömaan keskellä. Rakennusmiehet käy joskus nukkumassakin; heitä näki myöhään öisin betonipatjalla nukkumassa paljaan taivaan alla. Sateettomina öinä; en tiedä minne he menivät kun satoi. Jossain luultavasti on paikkoja, joihin pääsee halvalla yötaksalla katon alle nukkumaan.
On toki vähän vanhempaakin rakennuskantaa jäljellä. Pitää sanoa, jotta ei aivan liioitteluksi mene.
Mutta uutta tulee nopeasti. Tähän on tuotu jo uuden asuntoalueen peruskivi. Puut ne siirtää paikalle täysikasvuisina, tukien ja suojaten ne hyvin kuivimista vastaan. Ei ole aikaa odotella että parimetriset ohuet taimet siitä pikku hiljaa kasvaisivat sukupolvessa täyteen mittaan. Kaikki pitää tehdä heti.
Vanhat high-rise buildingit häviää uusien high-rise buildingien tieltä. Noin hehtaarin alue noita oli hävitetty. Raunioissa näkyi vielä ihmisiä keräilemässä tavaroita. Kai niille jotain maksettiin omaisuudestaan, toivotaan.
Shanghain uusi rautatieasema, Shanghai Hongqiao asema上海虹橋站. Tätäkään ei vielä viimeksi käydessäni ollut. Hyvin hyvin siisti ja tehokas. Sieltä on 1400 km Beijingiin, matka kestää 10 tuntia. Junan keskinopeus on 150 km/h. Kiirettä pittää. Tänä vuonna pitäisi aueta uusi rautatielinja, jolla sen matkan tekee 4 tunnissa.
Jossain siellä täällä saattoi vielä nähdä jotain vanhaa, mitä ei ollut vielä purettu. Niissä paikoissa oli aina aikakin hitaampaa, ja elämä rauhallisempaa.

2 kommenttia:

Lepis kirjoitti...

Siinäpä olisi oiva vietituote tänne länsimaihin, roskattomuus!

Yamaba kirjoitti...

Kyllä minäkin siitä siisteydestä pidän. Siihen pääseminen vaatii aika monipuolista, pitkäjänteistä ja systemaattista kansankasvatusta, eikä lopputuloksesta aivan taattua tule.