lauantai 13. maaliskuuta 2010

Ubuntulointia taas

Päätin lauantain kunniaksi viimein asentaa Ubuntun vanhaan koneeseeni. Asentaminen sinänsä oli hyvin helppoa. Kiekko lukijaan ja määrätään asennus. Poistatin kaiken vanhan koneesta,katsotaan nyt tämä Ubuntu lävitse.

Kyllä tällä hyvin verkossa käy ja luultavasti tekee monenlaista muutakin. Vanhalta koneelta tätä nyt kirjoitetaan. Ulkoasu on miellyttävä, ja kone käyttöjärjestelmä itsessään varsin herttainen, mutta ei vielä vakavasti otettavan tuntuinen. Tälle ei kuitenkaan viitsi suuttua niin kuin PClle tai Macille, joista maksetaan kovaa rahaa. Tämähän on erilaisten hyvien ihmisten luppoaikanaan rakentama kokonaisuus ihmiskunnan hyväksi suurkapitalismia vastaan.

En vielä osaa kuitenkaan ottaa tätä vakavasti. Tässä ei näyttäisi olevan palomuuria, vaikka pitäisi koneenkin ohjeiden mukaan olla, enkä osaa asentaa sitä. Pakettivarastosta en sellaista löytänyt. Kieleksi valitsin asentaessani suomen, mutta englantia tässä on melkein kaikki, joitakin hajakohtia lukuunottamatta. Sama on Macissakin. Täällä on luettelossa iso kasa kaikenlaisia ohjelmia, tuhansia, mutta jos niitä yrittää asentaa, tulee lähes poikkeuksetta tiukka ilmoitus, ettei sitä voi asentaa, tai että koneesi hardware ei sovi ohjelmalle. Se sanoo niin jopa Winesta. Jotain kielitukea sain asennettua Linuxin jostain pakettivarastosta, eli siis kone päivitti itse, mutta antoi reippaita ilmoituksia englanniksi että "tulpas tuas virhe". Tuntemani Ubuntun käyttäjät ovat väittäneet tätä paljon stabiilimmaksi kuin Windowsia, mutta enpä tiedä. Meni jumiin sitä kielitukea päivitettäessä, osaamatta edes sulkea itseään itse. Napista piti sulkea ja avata uudestaan. Omasta blogistani ei näy Utuben videoiden olemassaoloa. Firefox kehottaa lataamaan puuttuvat plug-init ja tarjoaa Adoben flash playeria. On siellä muutakin, mutta kaikki vaihtoehdot vievät Adoben sivulle. Sieltä sitten lataa ohjelman, mutta ei se asennu, Operaa kokeilin myös; siellä on asiallisesti Linux-versio, ja sen voi ladata, mutta sitäkään ei voi asentaa. Tuli vain ilmoitus että jokin missä on kirjaimia ja numeroita ei sovi. Vähän ajan päästä sitä tiedostoa ei enää voinut avatakaan.

Kyse on tietysti siitä että en taas tiedä kuinka tässä käyttöjärjestelmässä toimitaan. Täällä vain törmää umpikujiin, ja kun käyttää tämän kyselytoimintoa, pääsee keskustelulistoille, missä erilaisen silpun seassa on varmaan käyttökelpoistakin tietoa. No, kiirettä tämän kanssa ei ole.

Ei kommentteja: