lauantai 13. maaliskuuta 2010

Jatkuu

En malta olla jatkamatta, tämä on ihan hauskaa.

Jotta voisin asentaa palomuurin, minun pitäisi asentaa Gufw. Jotta voin asentaa sen, minun pitää käyttää Synaptic Package Manageria. Se löytyy Systeemistä, mutta kun sen yrittää avata, tulee näyttöön ilmoitus

E: dpkg was interrupted, you must manually run 'sudo dpkg --configure -a' to correct the problem.

E: _cache->open() failed, please report.

Sen jälkeen Synaptic Package Manager on dead. Ei siinä mitään,kysymällä löytyy mikä on sudo. Se on komento. Siinäkään ei mitään, olen aloittanut tietokoneiden käytön 1980-luvulla ja osasin silloin kirjoittaa monenlaisia komentoja. Ongelmana vain on, että siitä on kaksi vuosikymmentä, enkä enää tiedä mistä nykyisistä koneista löytyy Command Line. No, kysytään koneelta:

2.1. To Start Configuration Editor
You can start Configuration Editor in the following ways: Applications menu Choose System Tools -> Configuration Editor.

System Toolseja tässä ei kuitenkaan ole, eikä ole Configuration Editoriakaan. No, sitä varten lukee ohjeissa:
Some distributions hide this menu. In this case, use the second method described below.

Ja se alkaa näin:
Command line
Execute the following command: gconf-editor

Command Line kuitenkin on nimenomaan se, mitä olen etsimässä, joten tässä ei päästä puusta pitkään. Sitä ei löydy mistään System – Administration osiosta, mikä olisi looginen paikka. Eikä sitä löydy myöskään kohdasta Places, joka olisi jo vähemmän looginen paikka. Administrationissa on kyllä lupaavan oloinen ohjelma, Update Manager, jolla voisi ehkä ratkaista koko sotkun. Mutta ei, koska se ei toimi. Sitä voi painaa kuinka monta kertaa hyvänsä, eikä se tee mitään.

Opimme tästä että Ubuntu ei ole ihan aloittelijoille, eikä kiireisille. Tämä on aivan kuin tietokoneen käyttöön ottoa 1990-luvun alussa japaninkielisillä ohjeilla, missä en tuntenut sanastoa ollenkaan. Silloin meni touhuun kepeästi jokunen päivä ja yö, mutta nyt lähden jo nukkumaan. Pitää jatkaa joskus jonain turhana päivänä.

2 kommenttia:

lepis kirjoitti...

Tuo kuulostaa yhtä hankalalta kuin mun uuden puhelimen opettelu...argh!

Buntu kirjoitti...

Tuo command line on sama kuin windouksessa eli pitää avata komentotulkki. Se käy etsimällä esimerkiksi apuohjelmista Pääte tai Terminal. Työpöydälle aukeaa ikkuna. Sitten vain kirjoittamaan komentoja. Sudo pitää kirjoitaa ensin, koska se on superuser mode tavalliselle käyttäjälle. Root-käyttäjää ei Ubuntussa tarvita vaikka se löytyykin. Root on se, joka saa kaiken rikki halutessaan.