Ei ole helppoa sen kanssa. Suunnitelma oli vaihtaa vanha läppäri Windowsista Ubuntulla toimivaksi. 9.10 on ladattu kahteen eri kertaan ja poltettu cd:lle, eri koneilla. Haluaisin katsoa ensin miltä Ubuntu näyttää ja mitkä ohjelmat sen kanssa toimivat. Ei onnistu.
Vanha kone on Acer Travel Mate 3010 vuodelta 2006. Hyvä kone, luja peli, mutta siinä ei ole sisäistä CD-ROM asemaa, vaan ulkoinen. Käynnistys on rakennettu toimimaan ilman sitä kaikissa olosuhteissa. Acer itse lähtee ensin käyntiin, ja käy hakemassa Windowsin. Kokeilin muuttaa BIOS-asetuksia niin että konetta ei voi bootata mistään muualta kuin cd-asemasta käsin. Seuraus on ettei se löydä käyttöjärjestelmää ollenkaan. Kieltäytyy ehdottomasti tekemästä sitä cd:ltä käsin. Eikä tietysti avaakaan Windowsista käsin sitä. Kokeilin tätä touhua kerran tammikuussa ja lopetin vihaisena. Nyt kokeilin toisen kerran, mutta sama tässä on tulos.
Kokeilin bootata myös tämän Maccini sillä cd:llä, ihan vain kokeillakseni. Ei. Macci sylkee cd:n nopeasti pois. Asetuksia ropeloimallakaan tilanne ei muutu, ilmoittaa vain ettei tarjoamani cd ole hyväksyttävä ja sylkäisee sen pihalle. No, kunhan kokeilin, en tätä konetta Ubuntuksi halua vaihtaakaan.
"Lesser of two evils", kuvaili Maccia yksi oppilaani. Häneltä pamahti kovalevy vuoden käytön jälkeen, mutta meni toki takuuseen. Ei tämä täydellinen ole. Tilttaa kerran kuussa. Saa taas toimimaan uudelleenkäynnistämällä. Mac Word on aivan onneton. Se ei edes osaa tunnistaa eri kieliä, ja erikoismerkit se tuo tekstiin väärillä fonteilla. Yhtä suomenkielistä editoimaani tekstiä se väitti kivenkovaan japaniksi ja vaihtoi koko ajan sikäläisiin fontteihin ja kirjoituskieleen. Määritin koko tekstin kahteen kertaan suomeksi, mutta ei mitään väliä. Japani piti poistaa kokonaan käyttökielten joukosta ennen kuin mikään editointi onnistui. Liitettäessä asiakirjaan teksti useimmista muista ohjelmista, kuten vaikka sähköpostista, Word tuhoaa kaikki asettelumerkinnät ja rivinvaihdot. Perille tulee vain pötky tekstiä. Kaikki pitää sijoittaa ensin Texturiin ja kopioida sieltä Wordiin, sitten tulee rivi- ja kappalejaot mukana.
GoogleDocsista ei voi kopioida asiakirjaa Macilla. Käytinpä Wordia, Texturia tai OpenOfficen kirjoitinta, asiakirjaan tulee vain pitkät pätkät koodia. Tai mitä lienevät, hajamerkkejä. Windows-pohjaisilla koneilla ei ole ongelmaa.
Kaikesta huolimatta totun päivä päivältä paremmin Macciin. Ei tehnyt mieli vaihtaa tänäänkään takaisin Windowsiin, vaikka niin tottuneesti osasin sitä käyttääkin. Mac on nopea, miellyttävä ja elegantti. Lesser of two evils, kuitenkin.
Minulta puuttuu vieläkin kone, jolla voisin hoitaa Word-tiedostot suuttumatta. Entinen tuhosi ja tuhoaa niitä, MacWord on tumpelo. Toiveissa oli että Ubuntulla saisin vanhan koneen siihen kuntoon että Word ja sen Proofing Tools toimisivat siinä täydellisesti, mutta sekään ei siis onnistunut.
No, tällaista näiden kanssa on. Toimeen tullaan.
4 kommenttia:
Aceria en ole koskaan käyttänyt, luulisi siinä olevan jonkun vivun käynnistysruudussa (press f2 or f12 tms, jolla saa esiin käynnistysvalikon).
Ostin, kun halvalla sai, verkkokauppa.comista HP:n 550 kannettavan (279 euroa), johon Ubuntu asentuu helposti. Testasin live-cd:n, kovalevyasennuksen, usb-tikkuasennuksen ja lopuksi asensin käyttiksen 4 Gb:n SD-muistikortille, siis sellaiselle,jota käytetään esimerkiksi kameroissa. Ei kovalevy raksuta eikä lämpene = ei munat paistu. Kovalevyn myin tarpeettomana, joten kone maksoi oikeasti 200 kun myin levyn 80 eurolla.
Koetitko asentaa Ubuntua windowsin kautta? Asennuscd:llä on muistaakseni ohjeet ja Setup.exe, jolla Ubuntun asennusohjelma asentaa Ubuntun windowsin rinnalle niin, että käynnistäessä voi valita kumman tahansa.
Acer, ainakin tämä malli, on rakennettu ovelasti. F2 tie on kuljettu; ulkoiselta CDltä ei pysty asentamaan. Eikä Windows suostu avaamaan sitä CDtä, eli asennus ei onnistu Windowsin kauttakaan.
On tietysti aina mahdollista, että ladatessani ohjelmistoa on tapahtunut kaksi eri kertaa jokin virhe, mutta todennäköisyys sille ei ole kovin suuri. Tässä joku ilta kun joudan kokeilen liittää koneen taas verkkoon ja ladata Ubuntun suoraan sieltä sisään. Jos setup.exe toimisi sieltä.
Mielenkiintoinen tuo muistikorttiasennuksesi.
Poltit kai iso-imaget cd:lle macissa? Tuntuisi siltä, että windows ei ymmärrä cd:tä sen takia, että poltettu levy on jäänyt sulkematta eli jossain vaiheessa on jäänyt laittamatta pukki ruutuun jossa kysytään "haluatko lisätä tiedostoja levylle myöhemmin" tms tai tiedostojärkestelmä on valittu väärin.
Toinen vaihtoehto on itsellenkin hajamietteissä tapahtuva väärä poltto jolloin poltto-ohjelma siirtää iso-imagen yhtenä iso-tiedostona eikä pura iso-imagea hakemistoiksi ja tiedostoiksi.
Hmmm... pitääpä miettiä tämäkin kohta. Ja katsoa miten viimeksi tein.
Lähetä kommentti