maanantai 7. syyskuuta 2009

Wordin saatana

hirtti taas itsensä ja tuhosi kesken kirjoittamisen lukuisia tänä päivänä kirjoittamiani sivuja. Edelliset on tallessa, muttei tämä päivä. Tekstissä on jumalauta tarpeeksi miettimistä, en vittu saatana muista joka välissä tehdä varmuuskopiota, enkä muista välttämättä edes tallentaakaan. Perkele monen tunnin työ taas hukkaan. En pidä OpenOffiksesta, mutta kai siihen tottuisi jos jatkuvasti käyttäisi. Mutta sen kanssa on epävarmaa konvertoida niin monikielisiä ja -symbolisia tekstejä kuin minullakin on, kuvat ja kartat ja alaviitteet siellä vielä sotkemassa. Ja vuosikymmenen kirjallinen historia on Wordiä, sen jälkeen kun se onnistui runnomaan mormoonien tekstinkäsittelyohjelman WordPerfectin henkihieveriin ja karkoittamaan sen Euroopasta. Linuksiinkin voisi siirtyä, mutta koko ajan on kuoleman viivoja odottamassa jotain tekstiä, jonka vastaanottaja haluaa Wordillä, ja uuden opetteluun menee aina aikaa. Perkeleen perkele. Lopetan tältä päivältä saatana.

6 kommenttia:

RH kirjoitti...

Huh... pieniä on meikäläisen menetykset, jos joskus joku meilinpätkä tai blogikirjoitus häviää...

ipo kirjoitti...

Voi ei, otan osaa! Mä vihaan wordia - paskempaa ohjelmaa saa hakea.

Yamaba kirjoitti...

Kiitos. Tässä on ennen pitkää tehtävä ratkaisuja.

Anonyymi kirjoitti...

Yksinkertainen tekstieditori on paras työkalu. Sillä voi tehdä parhaiten sitä mitä se lupaa eli tuottaa tekstiä. Kirjoituskone revisited.

Eikä kaadu ikinä. Ei koskaan.

Pääasia kuitenkin on se tekstin tuottaminen ja txt-muotoon tallennetun romaanin/väikkärin/ihanminkätahansa voi vaivatta tuoda mihin tahansa tekstinkäsittelymonsteriin kuten wordiin tai wp:iin.

Tekstin muotoilu ja kuvien ja muun töryn lisääminen on paljon nopeampaa kun ei tarvitse pysähtyä joka kappaleen jälkeen miettimään ovatko sarkaimet paikallaan vai ei. Ja itse pääasia eli teksti on valmiina.

Tosi ammattilaiset tekevät tekstin ja käyttävät sen jälkeen LaTexia tms. muuta oikeaa työkalua muotoiluun.

Meni monta vuotta ja kymmeniä kadonneita sivuja ennen kuin tajusin siirtyä varmaan menetelmään.

Yamaba kirjoitti...

Joo, olet kyllä monessa kohdassa oikeassa. Yksinkertaisella tekstieditorilla kirjoitin joskus väitöskirjani ja viimeistelin sen juuri kuvaamallasi tavalla.

Ongelmana on, että olen toisen alan ammattilainen. Systeemi toimii hyvin vaikkapa lehtitoimittajan töissä. Käytän useissa teksteissäni useampia kieliä ja erikoismerkkejä, minkä lisäksi tarvitaan normaali tieteellinen viiteapparaatti ala- tai loppuviitteineen. Tämä ei toimi yksinkertaisen tekstieditorin kanssa. Sellainen ei edes välttämättä avaa olemassa olevia tekstipohjiani, tai jos avaa, pudottaa sieltä kaikenlaista pois.

Luulen, että siirryn OpenOfficen suuntaan, totuttelen itseäni siihen parhaillaan.

Bambi kirjoitti...

Miulla on open office, mutta en vaan osaa käyttää. En tykkää, en ymmärrä enkä halua.

Viimeisiä muuttokuormia entisestä kodista hakiessa olin kahden vaiheilla jotta viskaanko vanhan sähkökirjoituskoneeni roskiin vai en. En viskannut.

Luultavasti oikein hyvä päätös, jos vain suinkin siihen vielä muste- ja korjausnauhaa jostain löydän :) (Naapurit tosin voivat olla hieman näreissään jos sitä mölytoosaa alan säännöllisesti käyttää - kun joskus tuntuu että tämä tietokoneen näppiskin pitää hirmuista naputusta ja pauketta, kirjoitusaiheesta riippuen :)