lauantai 19. syyskuuta 2009

Japanilaiset naiset

Jotensakin kammotavaa, että monet japanilaiset naiset eivät voi mennä saunaan alasti toisten naisten kanssa. En minä sinne ole työntymässä sekaan. Luulin, että se tauti vaivaa vain nuorempia naisia. Kesällä oli kylässä yksi kolmekymppinen, jolle se oli absoluuttinen kauhistus. Mutta nyt täällä on yksi yli 60-vuotias, eikä meinannut onnistua siltäkään. Tyttären kanssa viimein suostui, mutta vaimon kanssa ei.

Vaikka Japanista sinänsä tykkään, niin minusta siinä maassa on outoja tabuja. Tosin, olihan minulla kesällä myös kiinalainen perhe täällä, eikä perheen äiti meinannut mennä saunaan millään edes omien aikuisten tyttäriensä seurassa. Ei ollut ikinä näyttäytynyt edes heille alasti, enkä tiedä oliko miehelleenkään. Tyttäret sentään eivät ujostelleet. Ehkä he pitävät meidän tapojamme sairaina. Mutta niin paljon kuin olen Aasiassa asunutkin, ja kaikenlaiseen tottunut, niin tässä minulle näköjään tulee jonkinlainen ylittämätön kulttuuriraja vastaan. Minusta se vain tuntuu kammottavalta. Porukalla nakuna saunaan menossa on jotain hyvin rehellistä.

En kyllä tiedä ovatko suomalaiset naiset samanlaisia, voihan täälläkin olla vaikka mitä. En tosin ole vieraidemme joukossa koskaan sellaista tavannut, enkä vieraisillakaan.

11 kommenttia:

RH kirjoitti...

Hyvän tähen. Mutta aasialaisilla on outoja tapoja ja tabuja. Thaimaalaiselle ei passaa näyttää jalkapohjaa. Amerikassa joutuu pedofiilina oikeuteen, jos ottaa lapsesta kuvia kylvyssä. Suomalaiset sentään elää vielä suhteellisen estotta...

Ipo kirjoitti...

Mä en halua mennä alasti saunaan edes yksin! (Siinä sulle ihmettelemistä. :D)

Anonyymi kirjoitti...

On perin merkillistä että Suomessa ei haluta hyväksyä sitä, että joku ei pidä saunasta tai saunomisesta. Jotkut ottavat asian jopa loukkauksena, jos kutsutaan saunaan eikä sinne halua mennä.

Varsinkin jos joku ulkomainen vieras ei halua saunaelämystä, niin on sen tuputtaminen aika tyhmää.

En ole pariin kymmeneen vuoteen saunassa käynyt eikä siihen ole tarvetta tulevaisuudessakaan. Jotta ei epäiltäisi kovin epähygieeniseksi, niin sanotaan nyt tässä että suihkussa käyn päivittäin.

Yamaba kirjoitti...

Ihmisiä on monenlaisia. Luulen sinun, Aamunihanuus, menevän kuitenkin suihkuun alasti. Jos sanot, ettet tee sitäkään, niin sitten alan jo ihmetellä sinua.

Vieraiden, etenkin kaukaa tulevien, vieminen lempeän puoliväkisin saunaan ei ole tyhmää ollenkaan, koska he poikkeuksetta pitävät kokemuksesta, ja moni oikein innostuu. Se on päinvastoin hyvää ja kohteliasta vieraista huolehtimista. Tiedän tarkkaan mitä teen aasialaisten vieraideni kanssa.

Mutta se että jonkun on äärimmäisen vaikeaa tai mahdotonta olla alasti edes toisten samaa sukupuolta olevien kanssa on jotain, jota en oikeasti ymmärrä, vaikka olen sen monta kertaa nähnytkin. Miehillä sitä ei tapahdu, mutta naiseus mieltyy joillakin naisilla niin oudosti.

Vieraisilla ollessa saunaan kutsusta kieltäytyminen, jos on kerran jäämässä taloon, eikä ole vakavasti sairas, on tietysti hyvien tapojen vastaista loukkaavaa käytöstä. Sauna kuuluu tähän kulttuuriin, ja anteeksipyytäjän tehtävät kuuluvat huonotapaiselle vieraalle.

Mikään kulttuurirelativisti minä en ole.

Yamaba kirjoitti...

Niin, ne Sannan huomauttamat jalkapohjat. Ne ovat tabu kaikkialla Kaakkois-Aasiassa. Indonesiassa sanotaan joskus paperikonekauppojen tyssääntyneen siihen, että suomalaisen firman ylipääjohtaja nosti nilkan polvelleen ja näytti presidentille kengänpohjaansa.

Se on ihan OK, tällaiset asiat pitää opetella ja osata, jos menee kauppoja hieromaan, tai muuta yhteistyötä harjoittamaan. Syödä mitä eteen tulee, vaikka se olisi ankan kieliä luineen, tai paistettuja heinäsirkkoja, ja kiittää hymyillen. Samalla tavoin Suomessa saa sopeutua paikallisiin tapoihin, jos kerran vieraaksi tulee.

Ipo kirjoitti...

Suihkuun menen kyllä ja etenkin kylpyyn mielelläni. (Et joudukaan niin pahasti ihmettelemään.)

Yamaba kirjoitti...

No, en minä sitten.

Sauna ja kylpy on minulle samanlaisia nautintoja, pehmeää hyväilevää lämmintä, mutta sinulle riittää niistä vain puolet. Tyydyt vähään.

Anonyymi kirjoitti...

Eikös japanialaisilla ole se oma kylpykulttuurinsa, jossa on sekakylpylöitä ja pelkästään naisten ja miesten? En siis tiedä varmasti, mutta näin muistan kuulleeni tai lukeneeni tahi nähneeni telkkarista. Ehkä oman kansan parissa asia ei ole mikään ongelma ja ulkomaalaisten kanssa on hieman eri asia.

Yamaba kirjoitti...

Se näissä joissakin japanilaisissa juuri on niin ihmeellistä. Siellä on vanha ja hienostunut kylpyläkulttuuri, jossa on sekä sekaisin että sukupuolet erikseen kylpemistä. Mutta Japanin naiskulttuuriin on jostain tullut piirre, missä joidenkin naisten on mahdotonta mennä tällaisiin paikkoihin, ei kylpemisen epämiellyttävyyden takia, vaan koska alastomuudesta on tullut tabu. Se on jonkinlaista käpertymistä absoluuttiseen privaattiin.

Anonyymi kirjoitti...

Taitaapi olla enimmäkseen pohjoismaista normistoa, että naiset menevät keskenään. Euroopassakin suhtaudutaan vielä aika rennosti. Mutta sitten Jenkithän saavat jo hepuleita vastaavasta ja siellähän ei edes perhe voi kylpeä yhdessä. Että sillei mualimalla :)

Anonyymi kirjoitti...

Jospa sillä saunaanhaluamattomalla oli tatointi ja piti sen näyttämistä häpeänä. Tai jotain muuta vastaavaa henkilökohtaista, esim arpia yms.

acc