lauantai 31. tammikuuta 2009

Julkinen ja yksityinen 2

Toinen kohta julkisen ja yksityisen palvelun välisessä asiassa, jota tällaisessa pienessä kunnassa on joutunut katsomaan, on terveydenhuolto. Hoitavatko meitä kunnanvirkaan valitut lääkärit, vai Medonen keikkalääkärit. On selvinnyt, että Medonen lääkäri on pääsääntöisesti nuori ja kokematon, ottaa työvuorollaan vastaan vain 17 lähi- tai puhelinpotilasta, maksaa kunnalle 3 kertaa enemmän kuin virkalääkäri, eikä tietysti tee välttämättömiä hallintotöitä. Paljonko hän henkilökohtaisesti saa palkkaa ja paljonko menee firmalle on kuulemma liikesalaisuus. Virkalääkäri taas hoitaa niin monta potilasta kuin suinkin ehtii, on vanhempi ja kokeneempi, hoitaen enemmän itse terveeksi asti, tehden vähemmän lähetteitä keskussairaalaan, sekä hoitaa hallinnon. Lisäksi hän tuntee potilaansa vuosikymmenien ajalta, tietää entiset toimenpiteet ja lääkitykset. Asuu kunnassa ja käyttää palkkansa kohtuullisen osan oman kunnan tavaroiden ja palvelusten ostamiseen, sekä tietysti maksaa veronsa kuntaan. Hän tekee kaksinkertaisen työn Medonen lääkäriin verrattuna ja maksaa kunnalle vain kolmanneksen sen verran.

Ja näkyy olevan sukupuuttoon häviävä olento. Nuoret valmistuneet lääkärit eivät suostu enää perinteisiin virkoihin ollenkaan, sikäli kuin joutuvat potilastyöhön eivätkä onnistu saamaan itselleen siistejä tutkijanhommia; eivät hankaliin työaikoihin, eivätkä edes lakimääräiseen harjoitteluun suoraan terveyskeskusten alaisina, vaan vain reppufirmojen työntekijöinä. Samalla Medone näkyy väkisin yrittävän kaapata itselleen kunnallisia terveyskeskuksia ja pakottaa sanomaan irti viroissa vielä jäljellä olevat vanhanaikaiset lääkärit. Kun kunta rapsahtaa tilanteeseen, missä perinteisiä ei enää riitäkään, eikä uusia saa mistään, on palkattava reppulääkäreitä, ja heihin totuttua Medone alkaa kiristää kuntaa ilmoittamalla ettei toimita enää reppulaisia, jos koko toimintaa ei ulkoisteta heille. 

Mielenkiintoista. En löydä verkosta paljoakaan kritiikkiä Medonea vastaan; tosin kyllä avoimen valheellista mainostamista parin vuoden takaa, sekä hoitajien erittäin kovaa kritiikkiä työnantajaansa kohtaan, mutta muuten Medone tuntuu yhtäältä tahkoavan rajua voittoa omistajilleen, jotka saavat ottaa siitä suurimman osan pääomatuloina, ja toisaalta kasvavan kohti suurta pohjoismaista imperiumia, tuoden mieleen sen Prebenin yrityksen ... mikä sen nimi olikaan ... ja, Tombola var det. 

Tulevaisuus ei oikeastaan pelota, kuoleehan tässä joka tapauksessa, mutta ehkä ne viimeiset vuodet tulevat olemaan hankalampia yksityisen, kalliin ja huonolaatuisen terveydenhoidon piirissä. Lääkäritkin näkyvät muuttuvan, eikä vanhustenhuollossa tahkota tulevaisuudessakaan rahaa siihen malliin kuin mitä lääkärit noin trendinä näyttävät haluavan

Minua tämä koskee sen verran, että tällaiset kireät tilanteet kunnan terveystoimessa saavat aikaan monenlaista riitaa. Vaimo on rättiväsynyt, tekee viikossa 6 päivää töitä 8-16 tuntisia päiviä, syö huonosti, nukkuu levottomasti ja on alkanut käydä unissaan kovalla äänellä uudestaan töissä käymiään väittelyitä. Menee kohta ihan raunioksi. Olen sanonut sille että eroaa tuollaisesta paskavirasta, lepäilee puolisen vuotta kotona rauhassa, ja etsiskelee sitten itselleen vaikka keikkahommia, muttei kyllä mielellään Medonelta. Velattomia ollaan, ja se toinen autokin saadaan pankissa olevilla rahoilla ihan milloin tahansa. 

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Se on kyllä totinen tosi, ettei työllä kannata itseään tapattaa ja yöuniaan menettää. Varsinkin jos toisenkin auton saa pankissa lilluvilla rahoilla. Tää taivaan rannan maalaaminen on paljon hauskempaa.