torstai 3. huhtikuuta 2014

橿原神宮 Kashihara jingū

Tämä temppeli on Naran prefektuurissa, Kashiharan kaupungissa. Sinne pääsee jonnekin lähelle junallakin; minut vietiin autolla katsomaan iltaohjelmaa. Ei ihan tavallinen.

Temppeli ei ole kovin vanha, saatu valmiiksi vasta 1889 ja avattu virallisesti 1890, keisari Meijin määräyksestä. Hän myös puratutti Kioton keisarin palatsista kaksi rakennusta ja kuljetutti ne tänne uuden temppelin päärakennuksiksi. En ole varma mikä oli mikäkin, koska oli pimeää. Mutta komeaa. Syy miksi temppeli tässä nytkin seisoo on, että tämän paikan on arveltu olevan se paikka, jonne "Japanin ensimmäinen keisari 神武 Jimmu (eli vaikkapa Jumalsoturi) perusti valtakunnan" vuonna 0. Siitä laskien nyt on menossa vuosi 2674. Se on kolmas Japanissa käytössä oleva ajanlaskutapa; kristillisen ajanlaskun ja kiinalaisen kunkin keisarin valtaistuimelle nousun perusteella laskettavan ajanlaskun lisäksi. Jälkimmäisellä tavalla on menossa vuosi 26, tarkemmin sanottuna 平成26年, eli vuonna 26 Heisein aikaa. Siis 2014 = 26 = 2674. Helppo muistaa. Jos ei muista, niin temppelin sisäportilla on kulloinenkin menossa oleva vuosiluku kirjoitettuna.

Harvoin tuota Shintōn ajanlaskua kuitenkaan näkee missään. Äärioikeiston joskus kuulee käyttävän, ja odotin näkyisikö täälläkin mahdollisesti sellaisia, mutta ihan tavallista porukkaa paikalla oli. Pop-bändi jopa lauloi temppelin edessä kristillisen gospelin muiden laulujen seassa, joten suhtauduin paikkaan rauhallisesti.

Menossa on kevätjuhla sen kunniaksi, että Jimmu aikoinaan vaelsi Kyūshūn saarelta tänne asti valtakuntaa perustamaan, useita vuosia matkaan käyttäen, sekä sotien että liittoja rakentaen. Perustettu valtio joka tapauksessa on ollut ihan pikkuruinen vielä tuohon aikaan, ja koska Jimmun legendan jälkeen mytologiassa on 500 vuoden aukko ennen kuin tarkempia tietoja olemassa olleista keisareista alkaa esiintyä, voi vuosi 0 heittää sinne tänne jonkin verran. Samoin paikka saattaa heittää kilometreillä tai enemmälläkin minne tahansa. Mutta nyt täällä on joka tapauksessa yövalot. Oikein mukavat. Kävellä näkee hyvin.

 Lapset juoksentelee valonauhojen välissä ja vanhemmat perässä.
 Temppelin katolle heijastettiin kuvia Jimmun matkasta ja tälle paikalle tulosta. Pitäisikö opetelle käyttämään Utubea ja panna video sinne ... joskus toiste, aikaa ei ole jäljellä enää paljoa, loppuu akku koneesta. Heitin videon Roppoksiin, jos joku haluaa katsoa 4 minuuttia kännykkävideota:

No niin, YouTube on opeteltu. Ei ollut vaikeaa: http://youtu.be/4H6Oi8L9gsM

Minusta se oli komeaa. Ihan alku puuttuu, mutta ei kovin paljoa.


Ei kommentteja: