perjantai 31. tammikuuta 2014

狸谷山不動院 Tanukitanisan fudōin


Supikoiran laakson vuoren pyhimysten majatalo on Ichijōjin asemalta suoraan ylös vuorelle niin pitkälle kuin pääsee. Se laakso on siis uurre Itävuoren kyljessä, molemmilla puolilla korkeammat harjanteet. Ihan kuntokävely se on. Perillä on periaatteessa buddhalaistemppeli, jonka pitäisi olla vuodelta 781 peräisin, mutta sinne mennään shintōtemppelin kautta ja shintōportaita myöten. Näillä uskonnoilla ei ollut käytännön eroa ennen kuin 1800-luvulla käsite "uskonto" ylipäänsä tänne tuli ja kristinuskon mallisesti ne erotettiin toisistaan. Ennen ne olivat aika sekaisin, temppelistä riippuen, erilaisia elementtejä itse kussakin. Täällä ilmeisesti sitä eroa ei ole tehty kunnolla vieläkään, eikä tarvinnekaan. Japanilaisista turistioppaista tämä löytyy, mutta ei englanninkielisistä juurikaan. Mystinen, kaukana oleva paikka. Täällä on muun muassa seremonioita, joissa ihmiset kävelevät paljain jaloin palavien hiilien päällä ja kuulemma selviävät siitä palamatta. Mutta lujaa uskoa siihen tarvitaan. 

Täältä on matkaa enää 250 metriä korkeussuunnassa; tästä alkavat ns. terveyden portaat. Ne tekee hyvää terveydelle, siitä nimi. Ylös päästyä tuntuu talvellakin lämpöiseltä. Portaat on sen verran loivat, että matkaa on tietysti paljon enemmän kuin 250 m.
 Toriiden alitse vain. Shintōtemppeliin luulee olevansa menossa.
 Matkalla voi keventää kukkaroaan kerjäläismunkkipatsaan kuppiin, jos se tuntuu painavalta.
 Komea seinä kivistä ja lahjoitetuista kivitolpista. Tämäkin näyttää vielä ihan shintōlta.
 Pienen vesiputouksen alta löytyy kuitenkin buddhalaisen paholaisen patsas. Miyamoto Musashin (宮本武蔵) sanotaan istuneen tässä patsaan paikalla tahtoaan terästääkseen ennen kuin juoksi mäkeä alas tappelemaan yksin Yoshiokan miekkailukoulun kanssa maaliskuussa 1604. Hän selvisi siellä sitten useita kymmenien sotureiden lävitse tappamaan koulun 12-vuotiaan johtajan, ja pääsi vielä taistellen karkuun. Kuuluisia Kioto-tarinoita. Wikissä olevan tarinan mukaan hän ei kuitenkaan täällä putouksen alla istunut, vaan se on lisätty myöhemmin tarinaan. Joka tapauksessa pieni putous täällä on, ja Musashia muistellaan.
 Nämä ovat pieninä kuolleiden tai abortoitujen lasten sieluja viettämässä täällä ikuisuutta. Heitä on täällä pitkät rivit, rauhassa ovat täällä porukassa nätissä paikassa.
 Abortoitujen sielujen yläpuolella on vielä metsässä Buddhan patsas pitämässä lapsista huolta.
Tämä ei ole ihan tavallinen temppeli. 


Ei kommentteja: