lauantai 18. tammikuuta 2014

金福寺 Konpukuji


Pieni herttainen temppeli, hyvin hyvin vanha kohtelias mies keräämässä pääsymaksuksi 400 jeniä. Perustettu arviolta 860-luvulla, pieneksi paikalliseksi temppeliksi. 800 vuotta myöhemmin noin vuonna 1670 runoilija 松尾芭蕉 Matsuo Bashō Kiotoon saavuttuaan yöpyi jonkin aikaa temppelin vieressä olevassa mökissä, kirjoitellen siellä runojaan. Hänen runokokelmansa Kapea tie pohjoiseen on suomennettu, ja on aika tunnettukin, ainakin outoja runoja lukevien parissa.

90 vuotta myöhemmin toinen runoilija ja maalari 与謝蕪村 Yosa Buson tuli tänne etsimään Bashōn majaa, mutta löysi vain lahonneet rauniot. Hän oli siinä vaiheessa vielä köyhä, mutta alkoi vähitellen saada nimeä maalauksillaan, joista 野馬の図 Nouma no zu/Villihevosen kuva on tunnetuin. 1776 hänellä oli jo rahaa, ja hän rakennutti silloin temppelin suostumuksella ja avustuksella Bashōn majan uudelleen, oletettavasti entisen malliseksi, ja kirjoitteli siellä omia runojaan. Majasta on tuolla rinteen päällä. Kesäkuussa tuo rinne kukkii täynnään atsaleoja.

Ilmava, karu maja. Varmaan tämä on ollut hyvä runojen kirjoittelua varten. Lämmin kesällä, mutta näin talvella miettii kuinka paljon asukkaalla onkaan ollut vaatetta päällä kirjoittaessaan.

Busonin tuhka on haudattu rinteeseen vähän majan yläpuolelle, ja siellä on myös muutamien hänen oppilaidensa haudat.

2 kommenttia:

lepis kirjoitti...

Selvisivät vähällä ja olivat siitä onnellisia. Osattaisiinpa mekin!

Anonyymi kirjoitti...

Luultavasti me osattaisiin jos olisi vain vähän. Ihminen on oppivainen eläin. Niin on kyllä monet muutkin eläimet.