perjantai 31. tammikuuta 2014

円光寺 Enkōji


Ichijōjin asemalta suoraan pari kilometriä vuorta ylös, Shisendōn ja Hachidaijinjan kohdilta käännytään vasemmalle pohjoiseen ja kävellään jonkin matkaa. Portista sisään.

Tämä on Tokugawa Ieyasun 1601 perustama temppelikoulu. Buddhalainen temppeli, jonka oppilaina oli sekä munkkeja että tavallisia miehiä, ja jonka tehtävänä oli ennen kaikkea levittää kiinalaista konfutselaista yhteiskuntaoppia Japanissa. Sehän on rauhallisen hyvin hallitun yhteiskunnan filosofiaa. Japani oli ollut sisällissodan tilassa jo pari sataa vuotta, ja konfutselaisten elementtien lisääminen japanin ideologiaan oli yksi Tokugawan keinoista stabilisoida maa. Temppelissä oli myös oma kirjapaino japaniksi muotoillun konfutselaisen opin levittämistä varten. Se sijaitsi alkuaan eri puolilla Kiotoa, kunnes asettui viimein 1667 nykyiselle paikalleen. Tämä on oikein nätti temppeli. Taidetta oli eri muodoissaan myös esillä, eikä kuvaamista ollut kielletty. 



Maalaus ovessa.

Pienessä bambumetsässä siellä pääsee kävelemään.
 Alkuaikojen ideologisesta tehtävästään huolimatta Enkōji on buddhalainen temppeli, ja siksi siellä on huolella tehty puutarha. Se on niin kaukana keskustan suurista temppeleistä, että tungosta siellä on vain syksyllä. Puutarhassa on paljon vaahteroita, ja syksyn pyhiinvaellusmatkat ajoittuvat erityisesti iltaan, jolloin ihmisiä voi olla tupaten täynnä ihailemassa lyhtyjen valossa loistavia lehtiä. Minäkin olen monta vuotta sitten siellä yhtenä iltana istunut tungoksessa salin reunalla. Nyt oli satanut lunta ja väritys oli sen mukaisesti valkoinen.
 Temppelin kuuluisa kivestä kaiverrettu käsienpesuallas. Camellian kukka koristeena.

Ei kommentteja: