sunnuntai 8. syyskuuta 2013

T-paitasyyskuuta

Niin kirkasta, kaunista ja lämmintä syyskuuta, ettei ole todeksi uskoa.

 Mökillä hommissa viikonlopun, koiran kanssa. Poistin ojan pohjalta ja penkoilta 130 pienempää närettä, 50 cm - 3 m korkeita, ja ajoin puruksi. Paksummat moottorisahalla myöhemmin kunhan rupean varsinaisia puita kaatamaan. Toinen puoli ojasta avataan joskus kunhan kerkeän. Purun tungin rodojen alle. Hapanta, mutta jospa ne sen kestää.
 Patentti saunapuupinon pohjaksi. Isä piti polttopuut verannalla, mutta minä kokeilen tätä seinustaa. Siihen että veistäisin hirrestä saunalle oman puuliiterin voi mennä aikaa. Saisi edes tuon saunan valmiiksi joskus, edes sen verran että slammaisi sokkelin siistiksi. Vastahan se on 16 v tuossa odotellut.
 Oravat oli asettunut saunan vintille. Niitä varten asensin sinne rakennusvaiheessa metalliverkon, mutta ei rautalankaverkko niitä näköjään pidä. Purevat sen hajalle. Pitää hankkia minkkiverkkoa. Lämmittelin saunaa pitkään, luulisi piipun kuumuvan niin, että siellä ei näi kuumalla pysty olemaan. Peitin tuon parrujen välisen samalla verkolla, tähteeksi aikoinaan jääneellä palalla. Asensin sen niin että sisältä pääsee työntymään ulos jos oikein tahtoo, mutta ulkoa on hankalampi mennä sisään. Näen ainakin onko siellä liikettä; naapurin mökin katossa ainakin asuvat. Jos tämä olisi vain varapesä. Jos liikettä ei ole, vedän minkkiverkon päälle. Ei niitä kehtaisi nälkään tappaa; joutaisivat näädän ruuaksi mieluummin. Ja on ne kertakaikkisen komeita eläimiä juostessaan yli 20 metristen petäjien latvoissa. Sovussa eletään, kunhan saan uudet verkot saunan katonrajaan.
 Ja tein kaikenlaista muutakin pientä mökillä. Saarnivaahterat (Acer negundo) kasvoi viime kevääseen asti koivujen puristuksessa, eli ei oikeastaan kasvaneet ollenkaan.  Tämä oli metrin korkeudesta eteenpäin lähtenyt kasvamaan vaakasuoraan, ja nyt tänä kesänä kun siellä taas on valoa, on versonut ihan reippaasti. Nostin sen pystyyn; jänikset syö uudet versot talvella jos ne jää matalalle. Runko on ohut, mutta niin kaarnainen, että tuskin jänikselle maistuu.
Olisi siellä ollut pidempäänkin.

2 kommenttia:

RH kirjoitti...

Hih, taivaasta kasvaa kaislaa :)

Yamaba kirjoitti...

Jossain päin Savoa.