tiistai 26. maaliskuuta 2013

Nanogrip pitää

Vaimo hankki uudet sukset. Peltosen nanogripit ladyille, eli niiden väri on punainen. Tyhmää erotella värit sukupuolen mukaan. Ite tykkään punaisesta joka paikassa, mutta ei se minusta naista tee.

Joka tapauksessa näin hyvin pitää nanosuksi uudella lumella lämpötilassa +0°C.
Jäätyvät erinomaisesti tuollaisissa olosuhteissa. Sopivat hyvin kuntoiluun, esimerkiksi kävelyyn, mutta vaimo meinasi silti hermostua ostokseensa. Tältä ne näytti ympäri käännettyinä:
Siklasin lumen ja jään pois, hankasin rukkasella ja talouspaperilla suksien pinnan ihan puhtaaksi jäästä. Sen jälkeen levittelin pohjiin tätä:
Jäätymisenestoainetta. Se lopetti kerralla nanopohjien jäätymisen, ja kun vaimo 4 km lenkkiä aikansa kiersi, ei lumi enää ollut sillä uutta. Väittävät tuollaisen käsittelyn kestävän vain 5-10 km tilanteesta riippuen, mutta joka tapauksessa vaimolla ei enää ollut ongelmia suksiensa kanssa.

Nanoista on niin monenlaista tarinaa. Eri vuosien pinnoitteet ilmeisesti ovat jonkin verran erilaiset; veteraaneilta kuulee juttua suksista, jotka ei pakkasen puolella luista ollenkaan edes alamäessä, mutta nollakeleissä pärjää. Tyttärellä on tammikuussa hankitut nanot, eikä ne ole jäätyneet nuoskalumessakaan kertaakaan. Alkuaikoina en tiennyt tuollaisesta jäänestostakaan mitään. Vaimolla taas maaliskuussa ostetut sukset jäätyi heti kolmannella kokeilukerralla. Tyttären sukset luistaa eteenpäin vielä -15°C kylmässä oikein hyvin, mutta pito niissä on huonohko kaikissa lämpötiloissa, ja pakkasella jäisellä ladulla ei ollenkaan, niin että pitovoiteen tarvitsee pohjaan.

Vaimon suksissa taas vaikuttaisi olevan huonohko luisto kaikissa lämpötiloissa; se liikkeessä sanottu 20 km sisäänhiihtoa tuli hyvin täyteen jo ennen sunnuntaita. Mutta hyvä pito ainakin nollassa ja muutamassa pakkasasteessa.

Tietysti suksien jäykkyydet voivat paljon vaikuttaa asiaan, mutta voi myös olla että pohjien pinnoite kerta kaikkiaan on erilainen eri suksissa.

2 kommenttia:

RH kirjoitti...

Mie olisin jo nakannu mäkeen mokomat lumisukset :)

Yamaba kirjoitti...

Niin vaimokin meinasi kunnes pääsin hätiin. Joka vehkeessä on nykyään omat konstinsa.