keskiviikko 20. helmikuuta 2013

5 km taas

Niin, se hammaslääkärioperaatio. Minulta on nuorena miehenä eri syistä lähteneet kaikki yläetuhampaat. Yksi kerrallaan, sählymailaa naamaan ja sen sellaista. Hampaiden juuriin on upotettu nastoilla metallihampaat joissa on erittäin kova posliinikuori. Koska minulla on epätavallinen purenta, missä ylä- ja alahampaat ei satu vastakkain, vaan alahampaat sattuu ylähampaiden takaosaan, ovat kovat ylähampaat tässä vuosikymmenien mittaan hioneet pehmeämmät luonnonaineiset alahampaat melkein olemattomiin. Niissä on enää hiotut ja vinot terävät kärjet jäljellä; etupuolella hampaan kärki on jo melkein ikenen tasolla.

Joten kannattaa jo korottaa niitä ja tehdä alahampaistakin kovat. Koska poskista myös puuttuu hampaita - niitä ennen muinoin vedeltiin helposti pois - päätin tehdä täysremontin ja uusia koko hammasrivistön. Kaksi päivää á 3 h jäljellä olevia hampaita on hiottu tapeiksi, joiden päälle ennen pitkää asetellaan metalli-posliini kuoret. Ikenet verillä siellä on penkissä maattu. Minulla on nyt suussani muoviset väliaikakuoret hampaille. Ne on isot ja kolhot, pureminen ja puhuminen niillä on vaikeaa. Uudet pitää valaa ja polttaa posliini niiden pintaan, joten siihen kaikkeen menee aikaa.

Sellaisen kolmetuntisen jälkeen on väsynyt.

Illalla hiitämään, tällä kertaa vaimon kanssa, kepeä 5 km. Ja saunaan sen päätteeksi. Nyt nukkumaan.

----------------------------
Tähän päivään pitää lisätä näin jälkikäteen että koko päivän paistoi aurinko. Joku sanoi että viimeksi sellaista on tapahtunut joskus joulukuun alussa. Samanlaiselta ajalta se minustakin tuntui. Ainakin silloin oli aurinkoista kun Suomeen tulin, ja sen jälkeen on muistoissa vain pimeää.

3 kommenttia:

RH kirjoitti...

Siinä palaa varmaan useempi euro, tuollaisessa remontissa...

lepis kirjoitti...

No jopas on remontti! Vaatii kärsivällisyyttä, niin hiojalta kuin hiottavana olevalta.

Me taidetaan olla sitä ikäpolvea, jolta vain vedettiin ensin ja kysyttiin sitten. Hieman kateellisena olen seurannut näiden nykynuorten saamia hienouksia hammashoitoloissa. Amerikkalaisten supervalkoisista kuorista puhumattakaan. Tuleeko sinullekin sellaiset?

Kävin tässä talven myötä laitattamassa kanssa pari keinojuurisysteemiä poskiin ja viime viikolla ne tulivat valmiiksi. Nyt kelpaa taas hymyillä leveästi :D Kivutonta ja nopeaa. Ainoa haitta, jos sitä edes haitaksi voi sanoa, oli kahden viikon vellikuuri silloin heti istuttamisen jälkeen.

Mukavaa uusiutumista!

Yamaba kirjoitti...

Jokunen euro menee. Mutta luulen että tätä vauhtia alahampaani kuluisi täysin loppuun selvästi ennen keskimääräistä kuolemaani vanhuuteen, joten ehkä ne eurot kannattaa käyttää nyt. Mitä myöhemmin sen tekee, sen vähemmän käyttövuosia sillä rahalla saa.

Hioja on ammattitaitoinen ihminen. Olen käynyt hänen hoidettavanaan vuodesta 1991 lähtien. Paras hammaslääkäri jonka olen tavannut. Hänen miehensä on hampaanvalaja ja tekee ne uudet.

Joo, ennen vanhaan ne vetäisivät äkkiä hampaan pois. Etenkin mieshammaslääkärit. Mitä sitä paikkailemaan, reikiintyy vain uudestaan. Sanoi hammaslääkärini kuitenkin, että noin kolmekymppisillä on parhaat hampaat. Nuoremmat on eläneet julkisen säästämisen aikoja nuorina eikä heidän säännöllisistä tarkastuksistaan ole pidetty huolta. Sanoi että monet harjaavat hampaansa vain edestä, jopa ihmiset jotka ovat hyvin huoliteltuja kaikessa muussa; takapuolelta voi jo 20-vuotiailta löytyä pahaa jälkeä.

Ei tule vitivalkeaa amerikkalaisposliinia. Vaalean kellertävää oikean hampaan väristä.

Kivutonta ja nopeaa ... jos niin, niin hyvä. Sellaisestakin keskusteltiin poskihampaiden kohdalla, mutta päätettiin sitten uusia siltoina koko alakerta. Kahden viikon vellikuuri ei varmasti olisi tehnyt pahaa minullekaan. Vellihän on hyvää.