torstai 8. joulukuuta 2011

Kotisushia 家庭寿司

Helppo ja hyvä kotiruoka. Makisushi 巻き寿司 eli kääritty sushi. Tarvitaan bambuinen sushiliina, merilevää (nori 海苔) levyinä ja riisiä. Ei sen tarvitse mitään erityistä sushiriisiä olla, kunhan ei ole aivan irtonaista. 

Sille perustalle asetellaan katkarapuja, avocadoa, kurkkua, keitettyä porkkanaa ja ohueksi levyksi paistettua kananmunaa. Kaikki nämä pitkät suikaleiksi leikattuina. Voi sinne panna muutakin mitä tykkää - mutta liharuokaa sushi ei ole.
 Sushiliinan reunasta kiinni ja aletaan pyörittää.
 Puristetaan kohtuullisen lujaa.
 Vaihdetaan kohtaa ja taas puristetaan.
 Jos lopputulos on neliömäinen, ei se haittaa.
 Kieritetään liina pötkyn ympärille ja muotoillaan se kierittelemällä ja puristelemalla pyöreään muotoon.
 Sitten jo tuli pyöreä pötky.
 Leikataan poikittain suuhun sopiviksi paloiksi. Päätypalat myös.
Voi syödä sellaisenaan. Voi kastaa soijakastikkeeseen (shooyu 醤油), tai voi lisätä kastikkeeseen wasabia (ワサビ(山葵)), jolloin maku on täydellinen.

Nopeaa tehdä, hyvää syödä. Säilyy hyvin useamman tunnin jääkaapissa, kunhan peittää. Käy siten myös seuraavaksi ateriaksi.

2 kommenttia:

RH kirjoitti...

"Säilyy useamman tunnin"...? Aika vähän kyllä :)
Luulin, että sushissa on raakaa kalaa. Tuollaista voisin syödäkin. Miltä tuollainen nori maistuu? Vai onko sillä omansalainen maku?

Yamaba kirjoitti...

No, yli yön jääkaapissa. Illalla kun tekee, niin seuraavana päivänä voi hyvin syödä vielä ne mitä on jäänyt. Niiden katkarapujen kanssa pitää kuitenkin olla varovainen eikä säilytellä loputtomiin. Tuoreena parasta. Kuivuneena ei enää niin hyvää.

Sushissa voi olla raakaa kalaakin. Se on aineksiltaan meren eläviä kaloista ja mustekaloista simpukoihin ja rapuihin; erilaisia vihanneksia kurkusta papuihin ja linnun munia; voi olla kananmunaa tai viiriäisenmunaa. Niitä voi yhdistellä miten haluaa. Eli perinteistä japanilaista buddhalaiseen ja shintoolaiseen ajatusmaailmaan sopivaa ruokaa. Se ei ole yhtä tiukkaa kuin jainalaiset säännöt Intiassa, missä ruoka on vain kasviperäistä ja maitotuotteita. Liha tästäkin puuttuu, myös siipikarjan liha.

Nori maistuu ... merilevältä. Mereltä. Ei se pahaa ole, eikä sen maku ole kovin vahva. Ensisyömältä se ei hyvääkään ollut, vaatii vähän tottumista. Kun tottuu, siitä tykkää. Hyvin terveellistä.