tiistai 6. joulukuuta 2011

Ihtenäesyyspäivee

Nyt piäs tuas ajamaan lumisilla teillä. Vähän liukkaella. Noppeus laskee sitä myöten; mittarin 91 km/h tarkoittaa käätännössä n. 85 km/h. Musta pilikku kaavvempana lentämässä tien yl on harakka. Uamu valakenoo hiljallee. 
 Jatkoin harventelua. Otin essiin jalokuusia. Niitä on tuossa monenlaesia lajia. Tavallinen kuus kasvaa niitä noppeemmin ja ol jo täättämässä joka paekkoo.
 Samaten otin tammet essii pihlajii alta. Niitä on minulla tuossa 9 kappaletta, 4-5 m korkeita. Suavat jo ruveta levenemmää ja paksuntammaa runkoosa. Siemenestä oon kaekki kasvattanna ja millonka lienenkää tuohon istuttanna ... toesta kymmentä vuotta sitten joka tappaaksessa. Toesta kertoo jo saen niihen piältä ottoo puut poes, sen verran hittaampia ovat virumaan. Katkomiain kuusia kerräelin tammii juurelle. Pittäävät jänikset poekessa. Sitä luulis että jänis vua tunkoo ihtesä irtonaesten kuusii lomite tammen kylykee ja alakaa pistellä kuorta poskeesa, vuan eepä tunge. Arno Kasvi Turusta väetti että mustaviinmarjan oksat ajjaa saman asian. En tiijä mitenkä ne jänikset hengissä pyssyy ku eevät viiti pientäkää vaevoo nähä ruokoo suuhusa suahakseen. Mutta parempi minulle näe. Kohta nuissa on jo niin paksu kuor että ne ei ennee jänikselle maestu. Kuhan par vuotta aarinkoo suavat ja paksunovat.
 Tuommosta puuta ol tammii piälle ja vierelle kerinnä jo kasvoo. Siinä on hyvä mua. Pihlaja ja leppä kasvaa noppeesti. Metriä vuoteen ku ylispuina kunnolla vaahtiin piäsöövät. Ohutta riukua nekkii kuitennii, ahtaassa joutuneet kasvamaa. Ei jouva eikä kerkiä harventammaa kovi ussei, vua nyt alako olla jo aeka. Polttopuuta niistä ei paljoo tule, ja suurin osa kuatamastan tavarasta ol tuostae paljon ohuvempoo rimmoo.
 Sen verran lunta puihen oksilla että ihan märäks siellä tul. Pakkastakkii vua -1 C. Vuatteet sae lämpösen uunin kylykee vasten kuivamaa.
Se hyvä puol on joulukuisissa mehtähommissa että siellä ei huonompikuntonenkaa mies kerkiä oekee väsyä. Pimmee tulloo nii noppeesti, etennii tämmösenä paksuin piliviin päevänä, että kottiin tulloo lähtö siinä vaeheessa ku just alakaa vaahtiin piästä. Se onnii paras aeka lopettoo.

Leipätyössä alakaa sen verra jo hilijetä ettei tarvihe olla jokkaesta vappaapäeveesäkkii töessä. Niinpä tässä on piässy jo kahtena päevänä mehtähommii. Jos lumen tulo pyssyy aesoessa nii vielä tuonne miel tekis. Niinipuihen taemii piälläkii on pihlajia paljo ja kuuset meinoo hukuttoo marjakuuset.

4 kommenttia:

RH kirjoitti...

Tuomoset pihilajan rimat mie olen nähäny hyväksi pajunpunonnasa, vaikkeivät olekkaan pajua. Tullee tukevia korkeita köynnöstukia semmosten varraan ku tekkee.

Yamaba kirjoitti...

Jaha, olet varmasti oikeassa. Pihlaja on kovaa ja tukevaa puuta. Tuollaiseen niitä hyvinkin voi käyttää.

RH kirjoitti...

Juu ja kestää. Paju lahuaa ympäriltä pois, mutta pihilaja pyssyy.

Yamaba kirjoitti...

Hyvä. Sinulla on selvästi kokemusta niistä.