maanantai 7. marraskuuta 2011

Pieniä ongelmia, joista ei ole varma miten ne hoitaisi

Valtioneuvoston asetus koirien, kissojen ja muiden pienikokoisten seura- ja harrastuseläinten suojelusta 8.7.2010/674

6 §
Hyvinvoinnista huolehtiminen
...
Eläimen lajinomaisen liikunnantarpeen tyydyttämisestä on huolehdittava riittävästi.

4 luku
Koirat
9 §
Yleiset vaatimukset

Täysikasvuista koiraa on ulkoilutettava päivittäin riittävän usein, ja erityistä huomiota on kiinnitettävä koiran liikunnantarpeen tyydyttämiseen.

Koiran pitoon tarkoitettujen tilojen on oltava sellaisia, että koiralla on kuulo- ja näköyhteys pitopaikassa tai sen ympäristössä tapahtuvaan toimintaan sekä mahdollisuus sosiaaliseen kanssakäymiseen.

10 §
Koiran kytkeminen

Koiraa saa muuten kuin tilapäisesti pitää ulkona yhteen paikkaan kytkettynä vain asuttuna olevan rakennuksen välittömässä läheisyydessä.

Ulkona muutoin kuin tilapäisesti pidettävällä koiralla sekä koiratarhassa pidettävällä koiralla on oltava mahdollisuus päästä asianmukaiseen koppiin tai muuhun tarkoituksenmukaiseen lepopaikkaan, jossa sillä on riittävä suoja sääoloja vastaan. Koiratarhan koossa on otettava huomioon koiran tai koirien rotu, koko ja lukumäärä.

Muutoin kuin tilapäisesti ulkona yhteen paikkaan kytkettynä pidettävällä koiralla on oltava liikkumatilaa vähintään 40 neliömetriä.


11 §
Koiran ulkotarha

Koiran ulkotarhan vähimmäiskoko on liitteen 1 kohdassa.

1. Koiran ulkotarhan vähimmäiskoko

3 koiraa, keskimääräinen paino 40 kg = 22m2
3 koiraa, keskimääräinen paino 50 kg = 24m2

12 §
Koirankoppi tai muu sitä vastaava säänsuoja

Koirankopin tai muun sitä vastaavan säänsuojan on oltava kooltaan, rakenteiltaan ja varustukseltaan koiralle sopiva. Seinien, katon ja lattian on oltava tiiviitä ja tarvittaessa lämpöeristettyjä. Pohjan on oltava irti maanpinnasta. Lämpötilan ja ilmanlaadun on oltava koiralle sopivia.

Lattia on pidettävä puhtaana ja kuivana. Koiralla on oltava käytössään makuualusta.


------------------------

Omasta koirastani ei ole kyse, mikä nimenomaan tekee tästä sen ongelman.

ILLALLA: Eiköhän se siitä lähde ratkeamaan.

2 kommenttia:

RH kirjoitti...

Eläinsuojeluviranomaiselle ilmoitus sitten vain. Vaikka melko hampaattomia nekin taitaa olla.

Olen miettinyt tuota liikunnantarpeen tyydyttämistä, että onko sen oltava koiralle myös mielekästä... ulkomaisissa koiraohjelmissa on käytetty nykyisin jopa juoksumattoa sisätiloissa - koirille. Onko se sitten hauskaa? Kai se on, jos koira sitä vapaaehtoisesti tekee.

Yamaba kirjoitti...

Kävin puhumassa suoraan itselleen, parempi aloittaa niin. Voi saada vihat päälleen, mutta saapahan paremman ymmärryksen tilanteesta. Siellä ilmeni vakavaa sairautta, joka tekee asian hankalammaksi. Ei tarkoituksellista piittaamattomuutta; heikkoutta, stressiä, tietämättömyyttä ja ikivanhoja tapoja kuitenkin. Jospa se siitä. Jätän eläinsuojeluvalvojan pois kuvioista toistaiseksi, jos se olisi kohtuullista puolin ja toisin. Koirat selvästi pitää omistajastaan, ja niiden ruokinnasta on pidetty huoli, joten katsoisin, ettei niitä pidä pois ottaa, eikä lähteä lisäämään ihmisen vaikeuksia viranomaisilla. Koirien kannalta riittää muutaman pienen asian korjaaminen.

Ei kai tällaisten päättäminen tietysti minun asiani olisi. Mutta kun nyt silmiin sattui, niin tein näin. Vaikea olisi ollut tekemättäkin.

Minusta liikunnan pitää olla myös mielekästä. Luultavasti juoksumattoa voi käyttää jos ei muuta ole; olen minä nähnyt ikkunan lävitse paikkoihin, joissa ihmisiäkin on pantu sellaisiin juoksemaan. Koirat on älykkäitä eläimiä, ja tarvitsevat paitsi liikuntaa, myös arvoitusten ratkontaa ja muuta aivovoimistelua. Sitä saa lenkillä ulkona. Koirat keskittyy välillä miettimään kusen ääreen niin, että eivät kuule mitään.