tiistai 26. huhtikuuta 2011

Pajunkukkia

Tytär keräsi viime kesänä kaikki löytyneet kesäkukat, joten tänä kesänä hän päätti kerätä kevätkukkia. Niitä harvan herbaariossa onkaan; en minäkään koskaan aikoinani puiden kukkia kerännyt. Joten ollaan koiran kävelyillä katseltu mitä teiden varsilla kukkii. Olen pajuja pitänyt nätteinä ennenkin, mutta sitten ne vasta näteiltä näyttää kun niitä menee läheltä katsomaan.

Oletan näiden pajujen olevan kiiltopajuja (Salix phylicifolia) niiden yleisyyden, kasvupaikan, kuoren ja edellisten kesien lehtien muiston perusteella, mutta voin tietysti erehtyäkin. En ole ennen yrittänyt tunnistaa niitä kukista, eikä kirjatkaan ja nettikasviot oikein ole ottaneet kukkia tosissaan. Joka tapauksessa tässä muutama kukka; hedekukkia kaikki, eri yksilöistä ja hiukan eri avautumisvaiheista.
Heteiden ponnet on ennen avautumistaan mielenkiintoisen punertavia. Auettuaan ja siitepölyn varistessa tarjolle kimalaisille pääväriksi vaihtuu keltainen.

Seuraavan lajin tunnen, koska sen osaan tunnistaa rungosta: raita (Salix caprea). Ainakaan tämän uroksen kukissa ei näy olevan ollenkaan punaista, vaan keltainen on kaikissa vaiheissa vallitseva väri.

Pitäisi minulla tietysti olla tasapuolisuuden vuoksi kuvia myös emikukista, mutta ne nyt eivät vain tällä kertaa onnistuneet.

Ei kommentteja: