sunnuntai 20. helmikuuta 2011

Pakkanen

Ollut viikon joka aamu yli -30 astetta pakkasta. Päivisin aina auringossa lämpenee -15 - -20C välille. Kylmään on jo tottunut. Naapureiden pienet lapsetkin vetäytyi alussa sisätiloihin, mutta nyt mekastavat taas tavalliseen malliin pihoissaan, tiellä ja tien penkoilla. -20C ei tunnu enää kylmältä. Kaikki ovat saaneet kaivettua kunnolliset talvivaatteet päälleen, ja ruumiitkin polttavat enemmän energiaa.

Pakkassaappaani ovat 2 numeroa normaaleja isommat. Niihin mahtuu villasukat, eivätkä silti purista mistään. Kommandopipo karvahatun alla pitää posketkin lämpöisinä. Hanskat on vaihdettu rukkasiin.

Talo kestää tällaisen hyvin. Puuta on poltettu kolmessa tulisijassa: uunissa, takassa ja saunakin on lämmitetty joka toinen päivä, on siellä käyty tai ei. Sieltä lähtee lämpimin ilma ilmanvaihtimeen, lämmittämään ulkoa tulevaa ilmaa, niin että ei tarvitse lämmittää sitäkään niin paljon sähköllä. Ensimmäisinä päivinä puuta kului 3 kertaa normaalia enemmän, mutta enää vain 2 kertaa. Talon keskellä oleva kivimuuri on niin lämmin, että riittää kun pitää tulisijoissa ylläpitolämmitystä. Piippu ei hajoa kun kaiken lämmityksen on tehnyt hitaasti ja varovasti. Sähköä en ole minnekään lisännytkään. Hyvin täällä toimeen tulee. Saa jatkua tällaisena ensi kuuhun.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Normi talven normi kelit. Ei sen kummempaa. Olimme vain unohtaneet, että helmikuu on kuukausista kylmin.

RH kirjoitti...

Mieki kaivoin eilen talvitakin esille... oon kulkenu fleecepusakoissa (2 päällekkäin), mutta ne kastui eilisen hiihtoretken aikana ja piti laittaa pyykkiin. Mutta olihan se jo aikakin, helmikuu loppuu kohta. Ja se on totta; ensipakkasilla ei olis tullu mieleenkään lähteä hiihtämään 15 asteen pakkasessa, mutta nyt se on ihan ookoo.