tiistai 11. tammikuuta 2011

Lunta ...

Lumitilanne vaikuttaa samanlaiselta kuin viime talvena. On jo paljon ja koko ajan tulee lisää. Tosin tulee tasaisemmin kuin viime vuonna, eli päivittäin. Silloin tuli karmeita määriä yhdellä kertaa, mutta kohtalaisin välein. Nyt saa joka päivä käydä työntämässä 2-5 cm pois pihasta. Hyväähän se tekee terveydelle, selän lihaksille ja muulle sellaiselle, mutta on jokseenkin yksitoikkoista.

Piti lievää suojaa. Peltikattomiehet jo ilahtuivat että nyt lähtee lumet katolta, ei tarvitse kiivetä itse sinne viime talven tapaan. Joiltakin lähti - katon toinen puoli, tai puolet katon toisesta puolesta. Nyt pakastuu taas, joten siihen se ilmeisesti jäi. Jos ei uutta suojaa tule, niin kyllä ne kiipeää. Kattoa ei pidä kovin kauaa pitää toispuolisena. Voi alkaa mennä talo vinoon.

Tiilikattomiehet ei tältä suojalta mitään odottaneet, eivätkä pettyneet. Minä olen katolle jo kiivennytkin ja kolannut kattoikkunoiden seudut. Ei ole tullut tänä talvena vettä sisään, nyt kun tietää ettei lumikerrosta ikkunoiden päällä kannata päästää liian korkeaksi.

Järvellä ei enää kävellä. Siellä on nilkkaan asti vettä. Paksu lumi nostaa sen aina jään päälle. Siellä ei kuljeta ennen kuin lumi päältä sulaa niin että jään päällinen vesi pääsee jäätymään kunnolla. Kävelyreitit Miinan kanssa on käyneet taas kapoisiksi. Metissä ei oikein jaksa enää kahlata, suoja teki lumesta raskaan, ja sitä on paljon. Ei ole jäljellä enää juuri muuta kuin tiet ja metässä pari polkua, joita olen pitänyt auki.

Talvi on mukava vuodenaika, mutta saisi silti olla enemmän pakkasta ja vähemmän ainaista lumisadetta. 30 cm lumipeite riittäisi yhdelle talvelle aivan hyvin.

2 kommenttia:

RH kirjoitti...

Joo, järvet on lumitalvina ongelmallisia niillä liikkuville. Pitäs olla lumikengät tai mettäsukset vähintään.

Meilläkään ei tullu kaikki lumi katolta, huomenna täytyy jottain tehrä. Eilen ku lämmittelin saunaa, piti joka kerta lakaista ulkoportaat kun meni lisäämään puita. Siis ulkosaunaa :) Isäntä on iloinen, kun tuli ostaneeksi viime keväänä lumilingon.

Yamaba kirjoitti...

Pysy sinä poissa sieltä katolta.

Ulkosaunakin on mukava. Se tuntuu vielä enemmän saunalta kuin sisäsauna. Pimeän pihan halki kulkeminen, erillään olo, ja mitä kaikkea siinä onkaan.

Ehkä mekin joskus lumilinko ostetaan, kunhan vanhoiksi tullaan. Niin kauan kuin jaksaa työntää, työnnetään. Jos ei tee sellaisia töitä, saa selkänsä kipeäksi. Liikaa istumista ja makaamista muuten.