keskiviikko 15. joulukuuta 2010

龍安寺 Ryooanji

Ryooanji on yksi Kioton tunnetuista buddhalaistemppeleistä. Kuvia tästä hiekka- ja kivitarhasta on useimmissa Japanin kulttuurihistoriaa tai estetiikkaa käsittelevissä kirjoissa. Niissä kerrotaan kuinka paikasta saa sitä suuremman esteettisen elämyksen mitä kauemmin sitä katsoo ja miettii.

Toinen nähtävyys Ryooanjissa on hiekkakentän katselijat. Sitä voi katsoa vain yhdeltä sivulta, ja sielläkin on pysyttävä koko ajan puun päällä, kiveykselle ei saa laskeutua. Muille sivuille ei saa mennä. Puuportailla istuu yleensä rivi ihmisiä katsomassa. Kuka pidempään, kuka lyhyempään; talvella kylmyys ja kesällä kuumuus vaikuttavat tähän esteettiseen aikaan huomattavan paljon. Mutta harva siellä hyvälläkään ilmalla 5-10 minuuttia pidempään istuu. Aukea haravoitu hiekkakenttä ja muutama kivi; äkkiähän tuommoisen katsoo. Nopeimmin esteettiseen elämykseen päässeet minuutissa. Tuuli oli taas Siperian suunnasta, mutta aurinko lämmitti välillä, joten ihmiset rivistössä vaihtuivat varsin rauhalliseen tahtiin. Kengät jätettiin temppelin eteiseen ja siellä kuljettiin kumisandaaleissa. Puulattia oli niin kylmä, että sukkasillaan ei olisi tarennut kauaakaan kävellä. Sandaali sentään lämpisi jalassa.

Ryooanjissa on kaikenlaista muutakin. Se on kohtalaisen vanha iso temppelialue, jossa vuosisatojen mittaan ei olla pidetty suurta eroa shintoon suuntaan. Sieltä löytyy yhdeltä saarelta pieni shintoopyhättökin, ja muutenkin siellä kasvaa kohtalaisen paljon hinokeja ja sugeja, puita joita yleensä löytää shintootemppeleistä. Mutta eipähän shintoosta ja buddhalaisuudesta oikeastaan tullut Japanissa uskontoja ennen kuin kristinusko tuli maahan ja toi uskonnon käsitteen tullessaan. Sitä ennen molemmat olivat yhdenlaisia tapoja olla maailmassa muiden tapojen rinnalla, eikä niiden välillä välttämättä tehty selvää eroa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Uskoisin viihtyväni noiden kivien äärellä tovin, jos toisenkin. Kai sieltä joutuu yöksi menemään pois...?

Yamaba kirjoitti...

Uskoisin minäkin ihmisen, jolla on sinun silmäsi, pysyvän siellä pitkään. En katsonut aukioloaikoja, käytiin siellä alkuiltapäivästä, mutta jos sanon että se on auki klo 9-16, en usko erehtyväni paljon. Ryooanji on Kioton luoteisosissa, aika lähellä Kinkakujia eli Kultaista paviljonkia. Taksimatka keskustan tietämiltä maksaa reilun 2000 jeniä eli n. 20 euroa, bussilla 220 jeniä = 2 euroa. Lämpimät vaatteet talvella ja aurinkovarjo kesällä mukaan. Hyvää matkaa.

Temppelin alueella lammen tuntumassa saa toofu-kasvispohjaista munkkiruokaa, halvimmat annokset 3500 jeniä, mutta voi olla että sinne pääsy vaatii sekä ryhmää ihmisiä että etukäteisvaraamista, ainakin hiljaisempina aikoina. Nähtiin vain portti yhden käytävän varrella, ei käyty kyselemässä. Juuri syömästä oltiin tultu.