sunnuntai 8. elokuuta 2010

Uuden reissun jälkeen

Kävin työmatkalla, en kovin mielenkiintoisella, mutta ajelin sitten lauantaina iltapäivällä yksikseni hiljalleen pieniä teitä kotiin päin halki eteläisen Hämmeen. Lopilta (Lopista? Lopelta?) löysin hienon vanhan kirkkomäen. Rutikuiva korkea mäki täynnä hiekkamaan kukkia huopakeltanosta kelta-apilaan, seassa erilaisia heiniä. Kaikki toki jo siemenvaiheessa, kuivuneina ja kellastuneina. Oikein nätti paikka, viereisessä museossa reipas ja ystävällinen opastuskin vielä. Kirkko on itse asiassa Suomen vanhimpia hirsikirkkoja 1600-luvulta, tosin lautavuorattu päältä joskus myöhemmin. Pyhän Birgitan eli Santa Pirjon kirkko.

Vanhaa kulttuuriseutua, minkä näki villiintyneiden puutarhakasvien määristä. Etenkin itäaasialaista viitapihlaja-angervoa (Sorbaria sorbifolia) siellä oli aarien alalla juhannusruusun seassa. Kunnantalon edestä löytyi hieno kyläsepän veistämä leijona. Iloinen ja hyväntuulinen otus, täysin elävä. Ymmärrän hyvin miksi loppilaiset (loppelaiset?) ovat siitä ylpeitä.

Vilja oli jo puinnissa Lop... paikkakunnalla, ja oljet paalissa. Ensimmäisillä pelloilla vain tosin, mutta kuitenkin. Hyvä kun saavat satonsa kuivana ja ajoissa korjattua.

Mitenkähän hämäläinen tuon nimen oikein taivuttaakaan? Reikäleipäkulttuurin ihmisten kielentajusta ei voi olla oikein varma, enkä edes tiedä mitä "loppi" mahtaa tarkoittaa. Jäi kysymättä.

Hausjärveltä löysin toisen mielenkiintoisen kirkon. Tai kirkkomaan; kirkkojen sisällöt minua ei niin paljon kiinnosta. Siellä tuntui olevan kamalasti valoa, eikä ihmisiä missään. Avointa nurmikenttää, aurinko paistoi 32 asteen voimalla, kirkon valoa heijastavat keltaiset seinät.

Vanhoja isoja puita, myös isoja koivun, kuusen ja lehtikuusen kantoja, eli on niitä pitänyt kaataakin. Kirkon takana vanhoja niinipuitakin. Uusiakin puita jonkin verran kasvamassa. Kirkko seisoo, puusukupolvet vierivät. Outous paikassa oli hautojen vähäinen määrä kirkon ympärillä, vain harvakseltaan. Ei missään sankarihautojakaan. Jossain voi olla uudempi kirkko, missä ne on. Hautausmaa näkyi olevan vähän syrjemmällä.

Hausjärvellä en nähnyt vielä puintia missään. Yhtä kuivaa siellä oli kuin Lop..., ja ilmeisesti kaatomyrskyiltä on vältytty, koska vilja näytti kaikkialla olevan hyvin pystyssä. Metsät kuitenkin kaikkialla vihreinä, ei keltaisia koivuja kuten kuivilla kalliomailla.

Kuivaa ja kuumaa on kotonakin, kävin panemassa sadettajan päälle.

7 kommenttia:

RH kirjoitti...

Lopella, Lopelta, loppilaiset :)Sankarhautuumaa on siellä syrjemmällä hautausmaalla. Oot löytäny Lopen vanhankin kirkon!

Yamaba kirjoitti...

Kiitos taevutuksista. Jottain epäloogista siinä on ... jos paekan nimi oes Loppe, nii siihen ossoes paremmin suhtaatua ...

Se kirkon ympärys oli hyvin jännä, ja mukava oli se kirkkokin. Ei koristeita.

lepis kirjoitti...

Olikos se Loppi kuuluisa perunapitäjä?

Ruotsiksi se on Loppis ;D

Yamaba kirjoitti...

Luulisin siellä perunaakin olevan. Maa vaikuttaisi sopivan hyvin sellaiseen.

Akkurat! Loppis är kirpputori, loppan är kirppu, och loppet är kilpailu. Också ett slags piippu, nämligen det av ett gevär eller pistol. Namnets källa kan vara vad som helst, men on vi förstår att namnet härstammar från svenska, kan vi också förstå varför det deklineras lite underligt.

RH kirjoitti...

Lopellahan on se kuuluisa Läyliäinenkin, ei se voi tavis olla. Siellä asuu läyliäisläisiä :)

Yamaba kirjoitti...

Läyliäinen on kyllä nimi jonka olin kuullut ennenkin, tuntuu tutulta verrattuna Loppiin ... mutta mistä minä sen tiedän, ja mistä Läyliäinen on kuuluisa, niin sitä en tiedä. Kaunis nimi joka tapauksessa.

Anonyymi kirjoitti...

Amiable brief and this post helped me alot in my college assignement. Thanks you seeking your information.