sunnuntai 18. heinäkuuta 2010

Puutarhalammikko

Lampi oli vajunut puoleen ennen vesipumpun hankkimista. Se on tontin alavimmassa kohdassa, kaivinkoneella vielä syvennetty. Syvyys 80 cm. 0.6 mm muovi. Vesi tulee talon ja autotallin katoilta putkia myöten. En ole puhdistanut sitä edellisen pitkän helteen jälkeen, eli 7-8 vuoteen. Toki pinnalta keräillään syksyisin lehtiä, mutta paljon niitä vajoaa pohjaankin. Lampi ei juuri leväty, koska on niin varjoisessa paikassa, mutta vihreää ja sameaa se vesi jo oli.

Joten mätin sen sangolla tyhjäksi. Menin munasillani lampeen ja heittelin vedet ylös. Olisi se pumppukin olemassa nyt, mutta olkoon järvessä. Tunti meni mättämiseen ja puolimädän lehtikerroksen nosteluun pois pohjasta.

Kovin nätti lampi se ei ole. On se kivetty ympäri rälläkällä muotoilluin betonilaatoin, ja naruverkkoa viritelty reinoille. Normaaleja heinikkokasveja siihen sitten on kertynyt. Kaupasta ostin punaisen lumpeen, istutin sen harvaan puulaatikkoon, ja on se jo monta vuotta siellä hengissä pärjännyt, yhden kukan aina tehnyt. Enempää en lammelle ole kehdannut tehdäkään. Kasteluvettä varten se lähinnä on olemassa, ja puutarhassa on vielä paljon muuta laittamista.

Lammen pääasialliset asukkaat on sammakoita. Niitä on siellä paljon, etenkin helteiden aikaan. Luulenpa niiden tykkäävän kasvillisuudesta sellaisena kuin se on.

Lopuksi täytettynä seuraavana aamuna. Sangossa vanhaa vihreää puhtainta pintavettä, lammessa ruskehtavaa järvivettä. Pohja näkyy; vuosiin ei ole näkynyt. Vesi sameni nopeasti pohjaa kohden. Eiköhän tämän kanssa tule nyt taas toimeen. Ympäristössä näkyy se hävitys mitä muutama 100 litraa vettä ja pohjamuraa tekee sangosta heitettynä, mutta se korjaantuu itsestään. Lannoitettahan murainen likavesi on. Jos lammesta olisi halunnut tasaisen ja sievän, vettä aivan pintaan asti, olisi kaivinkoneella pitänyt ottaa reunatkin kohtuu syvään. Siellä on joka paikassa isoa kiveä, joita ei käsivoimin liikutella, ja jotka tekevät maan epätasaiseksi. Mutta minulle kelpaa, ja sammakot näyttää palailevan.

4 kommenttia:

RH kirjoitti...

Idyllisen näköinen! Meillä on tänä kesänä jääny tyhjentämättä pihalampi, osin sen takia, ku kellarissa talvehtineen suihkulähdepumpun astia oli rikkoontunut, tyhjentynyt ja pumppuhan on sitä myöten käyttökelvoton. Tai vaatisi kovan urakan käynnistyäkseen, kun on kuivana ollut kauan.

Ja osin niiden sammakonkutujen ja -poikien takia, mitä siellä vieläkin on... hain järven rannalta kasveja ja pistin ne vanhaan lasten pyöränkoriin altaan reunalle - se on ollu sammakonpoikien lempipaikka. Vesimittarin poikasia on paljon erikokoisia, ja olihan siellä ainakin keväämmällä vesiliskojakin. Mutta vesi on rumaa...

Yamaba kirjoitti...

Enpä tiedä siitä idyllistä. Puutarhalehtien kuvissa näkee idyllimpiä. Mutta on siellä vettä.

Suihkulähdepumpuistakaan en tiedä mitään, koska en ole milloinkaan omistanut. Mutta luulisi, että jos sen putket täyttää vedellä, niin se siitä lähtisi pumppaamaan. Mutta aika tarpeeton se suihkulähde on, jos se ei ole jossain etuikkunan alla. Harva eläin tai ötökkä niistä tykkää.

Luonnonlampien vesi ei mene samalla tavalla rumaksi kuin näiden muovilampien, vaikka niitä ei koskaan kukaan siivoa. Syytä en tiedä siihenkään. Niin vähän ihminen tästä maailmasta tietää.

RH kirjoitti...

Se veden kierrättäminen auttaa pitämään puhtaana, onhan pumpussakin suodatin. Sinne kertyy jostain syystä aina kauheat määrät kastematoja...en tajua, miksi ne sinne veteen menee. Ekana kesänä ihmeteltiin, kun vesi niin huonosti tulee, kunnes matoja alkoi tursuta suihkurei'istä... blääks :(

Yamaba kirjoitti...

Totta hyvinkin, kun toisen kerran miettii. Virtaavassa vedessä on vähemmän elämää. Paitsi teillä niitä kastematoja. Yllättävää tosiaan. Minun lammessani niitä ei ole näkynyt. Sammakoiden lisäksi tietysti vesimittareita ja vesikirppuja, sekä pohjamurassa jotain 4 cm pitkiä ötököitä. Ruutanat siellä voisi pysyä hengissäkin talven, pysyyhän lummekin, mutta tuskin muut kalat.