maanantai 24. toukokuuta 2010

Pinoon

Nyt ne viimein on pinossa. Nuo riittää hyvin talveksi 2011-12. Tiedän kyllä että korkein ihanne puun kuivaamiseen olisi 2 vuotta ulkona ja 1 sisällä, mutta se ei aina onnistu. Ensi talvi poltetaan 1-8 vuotta vanhaa puuta, monesta pienestä pinosta koottuna, seuraavaksi talveksi tulevat tämän pinon puut. Jos syksyllä ehtii, olisi mukava tehdä samanlainen pino. Mutta usein syksyllä ei ole ehtinyt, ennen kuin on on joulu, eikä metässä näe tehdä silloin enää paljon mitään.

Noiden pilkkomiseen ja pinoamiseen meni minulta eilinen päivä, vaimo edellisenä iltana tosin jo vähän aloitteli. Tytär auttoi pinoamisessa. Heittelin puut ylös hänelle, ja hän pisteli järjestykseen. Loppuvaiheessa jo liian korkea pinota maasta käsin. Tänään on tuntunut ruumis vähän jäykältä. Kirves sai kuitenkin nousta ja laskea kohtuu monta kertaa eilen, selkä ja kädet vielä useammin.

On aina kamalan hauskaa kun joku törkyää itsensä kunnolla.

Keväisessä metässä on omat makunsa. Tykkään etenkin koivun ja mustikan lehdistä, ketunleivistä tietysti myös, kuusen ja lehtikuusen pehmeistä neulasista, ja jalavan siemeniä on mukava syödä kourallinen aina ohi kulkiessaan. Aika pian kaikki nämä kovettuu. Koivun lehti alkaa olla jo niin iso ja kova, ettei sitä enää mielellään syö, eikä siinä ole enää samaa aromiakaan kuin hiirenkorvassa.

Ressu päälle juuri ennen kuin rupesi satamaan. Helteet on ohi, kaunista sadetta tässä on kaivattukin. Jotkut valittaa ettei nämä ohuet ressut kestä mitään. Aurinko tuhoaakin nopeasti tällaisen. Se tulee täyteen pientä reikää, joista vesi valuu läpi. Niitä pitää käyttää vähintään kaksi kerrosta päällekäin, niin että ylempi kerros suojaa alempaa auringonvalolta. Tämä ressu on laskostettu 4 kerrokseen, ja on ollut käytössä vuodesta 2004 lähtien. Alakerrokset on edelleen täysin vedenpitäviä. Isoin moka minkä ressuilla voi tehdä on liika suojaaminen, eli pinon ympäröiminen ressuilla liian tiukkaan, niin että puut homehtuu. Olen tehnyt joskus niin, kokemusta on. Pahinta on käyttää 1-kerroksista ressua tiukasti pinon ympärillä, niin että päältä valuu vesi sisään, muttei pääse haihtumaan pois. Tätä en sentään itse ole kokeillut.

2 kommenttia:

RH kirjoitti...

Siisti on pino.

Yamaba kirjoitti...

Kiitos.