sunnuntai 16. toukokuuta 2010

Pieniksi


Puut on saatu jo tähän vaiheeseen, revittyä metästä tien varteen ja pätkittyä melkein kaikki jo pieniksi. Vielä pilkkominen ja pinoaminen. Se on jo siistimpää hommaa, hiki vain tulee. Jos siis ei lyö itseensä.

Puukasan takana näkyy miten lehti tulee puuhun. Kaipa tämä minun metänhoitoni on jonkin tyyppistä jatkuvaa kasvatusta. Olen ottanut sieltä vanhaa puustoa kolmeen kertaan viimeisen 15 v aikana, niin että sitä ei enää ole. Uutta puustoa olen istutellut samaan tahtiin, pieninä taimina, pääosin siemenestä kasvattamiani, niin että se on nyt 2-6 m korkuista, lajin kasvunopeudesta riippuen. Siellä on nyt kohtuullisen tasainen nuori puusto, joka vielä näyttää hentoiselta ja harvalta, mutta sen pitäisi 10 vuodessa alkaa näyttää taas metältä. Sulkeutua niin, että vattuinen heinikko heikkenee ja puiden alla pääsee taas hyvin kävelemään, sini- ja valkovuokko pääsee taas leviämään.

Minulla on siellä hämäläinen sinivuokkokanta. Kurusta Tampereen läheltä. Yhden kauan sitten tuntemani tyttöystävän kotitalon metistä. Siemeninä nekin tuotuina. Kaunis kukka on sinivuokko.

2 kommenttia:

RH kirjoitti...

Onhan nuo jo aika pieniä tuossa! Muutaku halkomaan. Ja meilläkin on hämäläinen sinivuokkokanta, nyt just ennen helteitä kukinta oli parhaimmillaan, sinisiä länttejä ruskeanharmaassa maassa. Tässäkin on Kuru lähellä, mutta Tampere kaukana :) Edellinen asukas tuonu jostain keltavuokkoakin, sitä kasvaa parissa kolmessa paikassa... Tällä pihalla kasvaa kolmenväristä vuokkoa, joista yksi ei ole oikeastaan vuokkokaan, kun ei ole anemone.

Yamaba kirjoitti...

Sinä olet sen verran etelämpänä, että kevät taitaa olla siellä viikon verran edellä aina. Ehkä se on toinen Kuru, jos Tampere niin kaukana on. Tosin sitä Kurua josta minä puhun ei taida enää olla olemassakaan, se on kai osa Ylöjärveä nyt.

Vai on sinulla keltavuokkoa. Minulla ei ole. Tasan ei käy onni. Eli sinulla on siellä varmaan Anemone nemorosa ja A. ranunculoides, sekä Hepatica nobilis. Senhän kuitenkin Linné nimesi Anemone hepaticaksi, eikä siihenkään sukuun sijoittaminen siis välttämättä väärin ole. (luin wikistä)