lauantai 13. maaliskuuta 2010

ダイアモンドダストが消えぬまに

Kuten näkyy, minulla on tämä viikonloppu aikaa kirjoittaa luvattu juttu. Ja kuten aina, mikään ei tahdo millään lähteä liikkeelle. Paitsi kulkeminen menneisyyden tubekseissa.

Vielä ainakin yksi näitä putkeen: iso diskohitti vuodelta 1987, ajalta jolloin tapasin vaimoni. ダイアモンドダストが消えぬまに eli Before the Diamond Dust fades on 松任谷由実 Matsutooya Yumin laulu. Levyllä ei ole annettu tekijäksi ketään muuta, joten hän lienee vastuussa kaikesta; hän kirjoitti myös itse laulujaan. En ole kuullut tätä vuosikymmeniin. LP-levynä minulla tämä on isossa pahvilaatikossa työhuoneen nurkassa, mutta levysoitinta ei ole ollut enää pitkiin. Nousi mieleen jostain. Matsutooya on minua vuoden vanhempi, eli hän oli tätä laulaessaan hiukan yli kolmekymppinen.

Tämä on vähän samanlainen kuin Taiskan Mombasa, sisällöltään ja kulttuuriselta merkitykseltään. Nainen viettää ensin yhden joulun miehen kanssa etelämeren saarella, jossain Australian rannikolla. Sukellellen lämpimässä meressä, pohjalle asti, missä aika pysähtyy. Monta tuhatta vaahtoa syntyy ja monta tuhatta miljoonaa keinuntaa tapahtuu. Laulun toisessa osassa ollaan tilanteessa vuotta myöhemmin. Mies on häipynyt, jäljellä on enää vain häntä varten hankittu shampanjapullo, jonka nainen aukaisee ja muistelee vuoden takaisia keinuntoja siellä kaukana etelämeren saarella. Tämä on hyvin miellyttävästi, nätisti ja aistikkaasti sanoitettu laulu. Seksiä ei kertaakaan mainita, mutta sitä on paljon, ja vielä enemmän, ja vieläkin vieläkin enemmän koko ajan mukana. Timanttipöly tarkoittaa sitä tunnelmaa mikä tilanteessa oli. Mestariteos.




ダイアモンドダストが消えぬまに (LIVE) / 松任谷由実 1987
Before the Diamond Dust fades............. Matsutooya Yumi

はじめまして 青いラグーン
紅珊湖のトナカイたち
 貿易風に運ばれて来た
 二人だけ真夏のクリスマス
愛してるとスノーケルで
ガラス越しにパントマイム
 フィンをゆらしてあなたの影が
 サファイアの中吸い込まれてく
Diamond Dust 幾千の泡を見送って
時が止まってた海の底
Diamond Dust 幾億の波を見上げたら
なぜか思いきり泣けた


 はじめまして ひとりの冬
 クリスマスにさあ乾杯
  この日のためにあけずにおいた
  冷えたボトルが音をたてるわ
Diamond Dust 幾千の泡をしたがえて
二人旅をした海の底
Diamond Dust シャンパンをそっとのぞいたら
帰りたかったの去年へ

   エアの切れた hum.. ダイバーほど hum..
   苦しいのよ今も

Diamond Dust 幾千の泡がきらめいて
昇り続けて消えぬまに
Diamond Dust ほうづえをついて透かしたら
なぜか映ってた あの海 あの空 あの島

Ei kommentteja: