keskiviikko 28. syyskuuta 2011

Vettä lisää

Oli kirkas ja poutainen, välillä jopa aurinkoinenkin päivä. Ja kun aurinko painui mailleen, alkoi taas sataa, tavalliseen tapaan hyvin rankasti. Näin jos sataisi yön olisi järvessä aamulla taas sentti vettä lisää. Saa kuitenkin sataa vielä aika paljon ennen kuin nämä tontinreunuskiveni muuttuvat rantakiviksi. Tänne on järven pinnasta 5 m.

Tässä on maha aukinaisena haikeana katsellut hommia joita joskus teki. Käsin, toki parin kangen avulla, nämäkin kivet on joskus 10 v sitten aseteltu paikoilleen tontin peräkulmalle. Nyt ei onnistuisi.

Sama paikka vastapäisestä suunnasta ja eri valossa. Syksy on ollut niin lämmin, että puut siirtyy talvea kohti kukin omaan tahtiinsa. Joku jo melkein lehtensä pudottaneena, kovin paljon edes viittimättä kellastua; toinen vielä aivan vihreänä täydessä lehdessä.


En malttanut illalla olla tarttumatta pienempiin kiviin. Tuossa kasoissa odottelevat pitkästyneinä että joku asettelisi heitä sepelin päälle. Torikiven puolikas ei paljoa paina, ja saan kyllä sellaisen nostaa. Ei se paljoa paina torikivikään, kun yhden kerrallaan vain nostaa. Polvillaan pystyy hyvin työskentelemään kun liikkuu varovaisesti. Nostelin sitten tunnin verran mustia kokokiviä pois ja täyttelin niiden paikkoja eri värisillä puolikkaan kivillä. Hyvin onnistui. Tiedän hyvin että jos ei varo riittävästi leikkii sekä ompeleiden aukeamisella että mahdollisella tyrällä kaupan päälle, mutta samalla haavaa ja koko ruumista on rasitettava, jotta paraneminen jatkuisi kunnolla. Maaten ei parane, sama tässä kuin selän venähtämisissäkin. Hyvin meni ja mukavaa oli.

tiistai 27. syyskuuta 2011

Vettä

Pääsee jo kävelemään sen verran että aivan pieneksi kaventunut elinpiiri alkaa jälleen laajeta. Muutamaan sataan metriin jo, saattoi olla jo kilometriinkin.


Se minkä noissa metsissä nyt panee hyvin selkeästi merkille on miten paljon siellä on vettä. Metsänpohjissa lilluu lätäköitä joka puolella, mutta järviinkään ei taida mahtua enää. Kiinteät sillat alkaa jäädä vedenpinnan alle.

Entinen rahkasammaleinen rantapajukko muuttaa näköään sekin, kun järvi alkaa nousta maalle päin.

En ole ikinä nähnyt täällä näin paljon vettä. "Ikinä" tarkoittaa sitä n. 14 vuotta, jonka olen tämän järven rantamilla asunut. Kesä oli lämmin mutta sateinen, ja syyskuussa sadetta on tullut hyvinkin reilusti. Noihin järviin ehtii kertyä vielä paljon vettä ennen joulua.

sunnuntai 25. syyskuuta 2011

Kesken jää

Olen joskus joutessani iltapuhteilla yms väleissä jatkanut vaimon ja tyttären tilaaman kirjavan kiveyksen tekemistä takapihalle. Kerännyt eri puolilta punaisen ja harmaan eri värisävyjä, kellertävää, ruskeaa ja kareliaa, melkein valkoistakin. Jokusen melkein oranssin löysin myös. Kaikki torikiven puolikasta ... ja on siinä vähän muitakin, hajakokoja. Tarkoitus on upottaa ne tuonne mustan kiven joukkoon epämääräisiksi muodoiksi. Joskus. Kesken jää. Toivotaan että lumi ja pakkanen ei tule liian aikaisin tänä vuonna.


Löysin itseni nimittäin pari iltaa sitten sairaalasta maha kipeänä. Kaivoivat sieltä pois vihoittelemaan ruvenneen umpisuolen, joka ihan tarpeeton olikin. Nyt on pariksi viikoksi kielto tehdä kivihommia tai muuta vastaavaa. Olo on niin heikkokin, ja arpeutuvaan haavaan koskee niin, että ei edes tee mieli. Kävely on hitaampaa kuin jo raihnaisella 83-vuotiaalla isälläni. Kotiin pääsin vuorokauden kuluttua leikkauksesta.

Sairaslomaa en kuitenkaan ottanut, eikä lääkäri sitä tyrkyttänyt, enempi päinvastoin, ammattini tietäen. Työt voi hoitaa sähköpostilla, Skypellä, Connect prolla ja puhelimella sen minkä tarvitsee. Autoa ei voi vielä ajaa itse. Päässäni ei ole mitään vikaa nyt. Tosin se on oma arvioni, ja voi heittääkin.

Se suolikohan minua viime ajat niin pirusti väsyttikin? Sen lentsun lisäksi? Joskus ihminen on niin saatanallisen terve ja pirteä, ja toisin kerroin tuntuu niin ruumis kuin pääkin hajoavan käsiin.

Nyt on hyvä kun saa keinoteltua itsensä ähkimättä tuolilta ylös, tai sille alas. Kusella käynti on määrätietoisuutta vaativa aikaa vievä operaatio. Paskalla en ole moneen päivään käynytkään. Alkaa pelottaa mitä sieltä vielä jokin päivä tulee ja joutuuko ponnistamaan.

perjantai 16. syyskuuta 2011

Syksy

Viimeinen selkeä muistikuva työn ulkopuolisesta maailmasta on elokuulta. Oli vielä kesä ja oikein kuumakin. Nyt kun vietti oikein hitaan päivän ja alkaa taas huomata ympäristönsä, ei voi olla toteamatta että syksy on saapunut. On tosiaan.


Uusia kukkia sentään vielä nousee. Colchium ei ole vuosikausiin pettänyt, se vielä jaksaa nousta maasta. Ja on varma merkki siitä että syksy on. Näkyy tuossa vielä joku pieni ruusu ja kurjenpolvikin kukkivan, mutta niillä se on jo jälkikukintaa.

torstai 15. syyskuuta 2011

Pinnalle

Intensiivijakso on ohitse, ja pää alkaa nousta vähitellen taas pinnalle. Heitti vain syysflunssan lopussa päälle. Nyt ei jaksa enää mitään, mutta ei ole vähään aikaan niin kiirettäkään. Joutaa niistämään ja yskimään.

torstai 8. syyskuuta 2011

Miten kaksi viikkoa jatkuvaa sirkusta pystyy imemäänkin ihmisestä mehut. On jo kuin ei olisi millään kesälomalla ikinä ollutkaan. Jouluun on vielä matkaa melkoisesti.

sunnuntai 4. syyskuuta 2011

Tänään kotona

Mansikkamaan laitaan on ilmestynyt puistopökkösieni (Mutinus ravenelii). On ruma ja haisee paskalta. Sen pitäisi Wikin mukaan olla harvinainen ja esiintyä lähinnä Lounais-Suomessa; miksi meidän pihassa? Varmaan käyttää noita olkia ravintonaan. Luovuttaisin sen kyllä Lounais-Suomeen.


Luumut alkaa kypsyä. Tänä vuonna ei ole paljoa, ja vain yhdessä puussa. Muut joko paleltui viime talvena, tai ainakin kukkasilmut paleltui. Mutta nämä on kyllä ihan hyviä.

Vaimo on jo tyytyväinen uuteen kukkamaahansa. Yhden rohjon kasvun rajoitus on saanut monet muut kukkimaan paremmin kuin koskaan. On viimein tilaa.

Niin kuin nämä. Daalioita luullakseni. Vanhoja jo, mukulat vinttikomerossa viileässä talvet.

Tyttären verenpisara lopetti heinäkuun lopulla kukkimisen. Siirsi sen - minä vähän yllytin - elokuussa oman kukkamaansa aurinkoisimpaan kulmaan. Silloinhan se on hyvä siirtää kun se ei kuki. Minkä jälkeen se alkoi tehdä urakalla nuppuja ja kukkia. Olisi vain valmistautunut rauhassa syksyyn, mutta ei näy malttavan.

Vaimo ja tytär ilmoittivat, että mustaa betonia alkaa olla pihassa tarpeeksi. Muuta pitää saada. Tämä polun pätkä, jonka tekemisen aloitin kauan sitten elokuussa, on edelleen kesken, mutta kokeilin siihen tällaista kroaattiruudukkoa. Kelpaa heille, joten jospa jätän ne paikoilleen. Reunojen leikkaukset menee jonnekin tulevaisuuteen. Sinne hamaan. Hinta: 73 euroa + omat työt.



Eestlane olen ja eestlaseks jään

Alo Mattiisenin laulu vuodelta 1988. Tästä tuli YLEn Teemassa eilen illalla dokumenttia. Oli siinä muutakin, paljon tarpeetontakin, mutta tämä parhaiten mieleen jäi. Mielelläni olisin kuunnellut muitakin virolaisia, tsekkiläisiä ja siperialaisia lauluja enemmän, mutta dokkarin tekijät keskittyi suomalaisiin ja britteihin, joista etenkin jälkimmäiset oli varsin triviaalissa osassa koko touhussa. Suomalaisista tehtiin ehkä vähän liian suuria sankareita. Mutta no, ei se paha dokkari ollut.


Virolaisilla on omassa kokemuksessa jotain samanlaista mitä papallani ja mummollani melkein vuosisata sitten.


Tuhat korda kas või alata,

tuhat aastat tõusu, mitte luigelend.

Oma rahvust maha salata

sama ränk on nagu orjaks müüa end.


Refr. Eestlane olen ja eestlaseks jään,

kui mind eestlaseks loodi.

Eestlane olla on uhke ja hää

vabalt vaarisa moodi.

Jah, just nõnda, vabalt vaarisa moodi.


Tuhat kõuehäälset küsijat:

Vaba meri. Põlistalud. Püha muld.

Tuhat korda tuhat püsijat kõige

kiuste elus hoiab püha tuld.


Refr. :,: Eestlane olen ja eestlaseks jään …

Nende mehiste meeste moodi. :,:



torstai 1. syyskuuta 2011

Tampereen iltaelämää

Tampereella on ihan mukavaa. Kävin illalla päivän päätteeksi syömässä pienessä paikassa jonka nimi oli Tallipihan kahvila. Finnlaysonin vanhalla tehdasalueella on säilytetty kaikenlaista nättiä, tai ainakin tehtaan lopettamisen jälkeen nätiksi muutettua. Puhelias asiantunteva hämäläisemäntä ja hyvät ruuat. Sen enempää en Tampereen iltaelämää katsonutkaan. Riittä jo, aikaisin nukkumaan, töitä huomennakin.